Bosbouw/Vrouwen

3 heldinnen die zich inzetten voor de bescherming van onze bossen

Tuurlijk, wereldwijd hebben vrouwen grote stappen gemaakt op de werkvloer. Maar toch worden nog steeds veel werkgebieden gedomineerd door mannen, waaronder eentje die ons na aan het hart gaat: de bosbouw. Gelukkig zijn er ook vrouwen die zich in deze bedrijfstak weten te onderscheiden en opkomen voor de bescherming en instandhouding van onze bossen. We willen graag 3 van deze heldinnen aan je voorstellen.

Allereerst is daar Juana Payaba Cachique uit Peru. Ze is voormalig hoofd van de inheemse gemeenschap Tres Islas, in de regenwoudrijke regio Madre de Dios, in de Peruaanse Amazone.

payaba

Cachique voerde drie jaar lang een taaie, -maar uiteindelijk succesvolle- juridische strijd om de bossen van Madre de Dios te verdedigen tegen de verwoestingen van goudwinning. “De mijnwerkers vernietigden in hun zucht naar het edelmetaal niet alleen het gemeenschappelijk gebied, maar in hun kielzog groeide het aantal bars en en kwamen er allerlei problemen in het gebied, waaronder kinderprostitutie. Cachique: “Ze maakten de bomen kapot, omdat dit niet hun thuis was. Ze gaven niet om het land zoals wij doen en zorgden er niet voor het land, zoals wij doen.” In haar juridische strijd werd Cachique voortdurend bedreigd, maar ze streed door en liet zich niet afschrikken. “Als leiders, moeten we nadenken over de toekomst en onze kinderen. We kunnen niet alleen denken aan onszelf”, licht ze haar doorzettingsvermogen toe.

Vanuit die vooruitstrevende aanpak, heeft Cachique geholpen om met haar gemeenschap, samen met vijf andere inheemse groepen in La Asociación Forestal Indigena de Madre de Dios (AFIMAD), een ​​duurzaam bosbeheer te ontwikkelenin samenwerking met de Rainforest Alliance. AFIMAD heeft inmiddels al zeker 31.000 ha bos beschermd in de Madre de Dios-regio door duurzame bosondernemingen. Met de oogst en productie van niet-houtproducten, zoals paranoten en palmvrchten, genereren de bedrijven vitale inkomsten die lokale gemeenschappen de prikkel geven om hun bossen intact te houden.

Als tweede stellen we je graag Christine Korol voor uit Toronto, Canada. Zij werkt als Associate Manager voor de Rainforest Alliance in dat land.

women-forestry

“Je ziet wel een paar vrouwen in het veld hier en daar, maar het is echt zeldzaam. Het kan intimiderend zijn om de enige vrouw in de vergaderkamer, -of het veld- te zijn. Tegelijk is het ook nogal verbazingwekkend. Als we de audits gaan doen, gaan we de bush in. We gaan letterlijk naar het einde van een weg-vaak eindigt die er gewoon. Ik ga naar plekken in Canada waar je anders niet snel komt. Ook al ben je een fanatieke wildkampeerder. Maar ik vind het heerlijk om in het veld te zijn.

Het raakt me om een eigenaar van een klein privé stuk bos te zien die zo trots is op zijn bossen. Deze mensen kunnen je bij elke boom een verhaal vertellen. Ze zijn zo gepassioneerd over het duurzaam beheren van bossen. Met sommigen van hen werken we al twintig jaar samen, en zijn gaan nog steeds door.”

De derde heldin die we je willen voorstellen is Natalia Quevedo, uit het Colombiaanse Medellín. Ze werkt als manager bij Silvotecnia een ingenieursbureau dat bosbouwbedrijven ondersteunt, waarmee de Rainforest Alliance mee samenwerkt in Colombia.

quevedo

“Sinds we begonnen zijn om te werken met bosbouw, is duurzaamheid een van onze belangrijkste doelen geweest. Het is prachtig te zien dat onze klanten dat doel delen. Zo kunnen we de krachten bundelen om ervoor te zorgen dat iedereen, van managers tot werknemers, gaat denken in duurzaamheid. De medewerkers nemen het begrip duurzaamheid mee naar hun families, en op deze manier creëren we een cultuur, -niet alleen een zakelijke cultuur, maar een lokale cultuur-, die dit idee versterkt. Ook hebben we sociale projecten opgezet in verschillende regio’s, waar we ook proberen om kinderen te bereiken via de scholen.”

Natalia Quevadeo legt haar verhaal ook uit in deze video (Engelse ondertiteling kun je aanzetten)

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s