Bosbouw

Ontbossingsvrije productie. Is het genoeg om onze bossen te beschermen?

Honderden bedrijven gaan ‘ontbossingsvrij’. Maar dat is wellicht niet genoeg om het verdwijnen van wouden voor palmolie, papier, pulp en soja tegen te gaan. De president van de Rainforest Alliance Tensie Whelan legt uit waarom. 

Het goede nieuws: Een van ’s werelds grootste pulp- en papierproducenten, Asia Pulp and Paper (APP) wil ontbossingsvrij gaan werken. Dat houdt voor dit bedrijf onder meer in dat ze willen stoppen met de conversie van natuurlijk woud voor productie, de bescherming van kwetsbare gebieden en het onderhouden van goede relaties met lokale gemeenschappen.

Nul-ontbossingsbeleid
APP heeft hard gewerkt samen met Greenpeace en TFT aan de ontwikkeling van haar nul-ontbossingsbeleid. Het bedrijf nodigde de Rainforest Alliance uit om de voortgang tot nu toe te evalueren. Die evaluatie is net vrijgegeven, en het nieuws is dat leveranciers van APP zijn gestopt met het vernietigen van natuurlijke bossen.

Helaas vindt boskap door andere derde betrokken partijen nog steeds plaats. De redenen daarvoor zijn complex. Denk aan gemeenschappen die bos kappen om te kunnen wonen en zelfvoorzienende landbouw te bedrijven, overlappende eigendomsrechten waar natuurlijk bos wordt vervangen door palmolie productie en selectieve illegale houtkap. Het volledig afschaffen van de ontbossing in de gehele enorme handelsketen van APP kost nog veel tijd en samenwerking met andere spelers, waaronder de overheid.

Duurzame inkoop
Tussen de Verklaring van New York over Bossen, het Consumer Goods Forum en de individuele bedrijfsverklaringen, zetten honderden bedrijven zich in om hun inkoop van grondstoffen alleen nog maar te doen bij leveranciers die niet bossen kapotmaken voor de productie van deze grondstoffen, zoals rundvlees, pulp en papier, palmolie en soja. Deze grondstoffen veroorzaken gezamenlijk ongeveer de helft van de ontbossing wereldwijd.

Bomen zijn van cruciaal belang voor de bescherming van water, bodem en biodiversiteit, evenals het creëren van veerkracht om extreme weersomstandigheden tegen te gaan en CO2 op te slaan. De inzet van al deze bedrijven is dan ook een bewijs van constructieve samenwerking tussen leiders uit het bedrijfsleven met maatschappelijke organisaties, zoals het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, het World Resources Institute en Rainforest Alliance.

Bomen moeten worden gekapt
Maar het venijn zit in de details. Nul ontbossingsbeleid verandert niet het feit dat voor de productie van bosproducten nu eenmaal bomen moeten worden gekapt. Het is gewoon een kwestie van welke bomen, waar en hoe. En waar je een landbouwgewas tegenkomt, is het waarschijnlijk dat er ooit bossen hebben gestaan. Zonder een gemeenschappelijke definitie en aanpak, leidt de verzuilde inzet om ontbossing tegen te gaan tot een verschuiving ervan van het ene gebied naar andere, van het ene bedrijf naar het andere. Met als gevolg een consument, die in verwarring achterblijft.

Het is algemeen bekend dat het verbieden van boskap in bepaalde gebieden en het wegnemen van werk in de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn, een recept is voor illegale houtkap en de netto-bosverlies. Het stoppen van de ontbossing vereist wortelen evenals stokken. Door zowel  boskap tegen te gaan als bosbouwers en boeren helpen in hun levensonderhoud kunnen we waardevolle gebieden beschermen en bomen duurzaam beheren. In het geval van de landbouw: de groeiende vraag naar voedsel vereist ook duurzame intensivering – met andere woorden, meer produceren op minder land,  zonder het onaanvaardbare gebruik van chemicaliën en water hierbij.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op The Guardian. Lees de volledige versie hier. Meer weten over wie Tensie Whelan is? Kijk op haar pagina op Rainforest-Alliance.com.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s