Rainforest Alliance/Vrouwen

“Ik moet als vrouw bewijzen dat ik het verdien om in het veld te zijn”

Afgelopen weekend was het Internationale Vrouwendag. Daarom vandaag een interview met een van de fantastische vrouwen met wie de Rainforest Alliance wereldwijd werkt: Najemia Tahiruddin, manager duurzame landbouw in Indonesië. 

Vertel ons eens wat meer over wie je bent?
“Mijn naam is Najemia Tahiruddin, maar ik ben beter bekend als Mia. Ik ben 32 jaar oud en ik heb een Bachelor of Arts diploma  gehaald in Engelse literatuur. Ik twee jaar geleden voor de Rainforest Alliance gaan werken. Momenteel ben ik manager duurzame landbouw in Indonesië.”

Wat inspireerde je om deze stap in je carrière te maken?
Ik ben heb echt geluk gehad om ervaring te hebben kunnen opdoen in het lesgeven en trainingen geven, waaronder het trainen van trainers. Toen kreeg ik de mogelijkheid om kinderen les te geven en te helpen via een rampenbestrijdingsprogramma. In 2010 kreeg ik steeds meer aandacht voor milieuvraagstukken. Ook al was dit een heel nieuw onderwerp, ik had sterk het gevoel dat ik iets wilde doen om een verschil te maken. Dus begon ik bij mijzelf! Ik veranderde mijn gewoonte. Ik stopte bijvoorbeeld met het gebruik van shampoo en zeep, en met plastic zakken. Toen kreeg ik de mogelijkheid om te gaan werken bij de Eco Indonesia and Cocoa Sustainability Partnership (CSP). Ik kon gaan doen waar ik van houd. Mijn geluk hield niet op want in 2013 ben ik als trainingsconsultant begonnen bij de Rainforest Alliance. Ik mocht een opleidingsplan ontwerpen voor duurzame landbouw. Het waren dus twee vliegen in één klap: en lesgeven en bezig zijn met het milieu. Het is dan ook een genot om boeren te ontmoeten en te helpen de boeren die ons in onze levensbehoeften voorzien, zonder dat dat ten koste gaat van onze aarde.”

mia-copyHoe vind je het werken in het veld?
“Een van mijn favoriete citaten uit de tekenfilm ‘UP’, is “adventure is out there“, en dat is precies het gevoel dat ik heb als ik werk in het veld. We weten nooit hoe elke dag zal eindigen. We hebben natuurlijk doelen om elke dag te bereiken, maar voor het grootste deel kunnen we niet vooraf raden hoe het zal gaan. We ontmoeten boeren en hun gezinnen en worden verrast door hun verhalen. Net als elke andere baan hebben we natuurlijk niet alleen maar blije dagen. Soms worden we geconfronteerd met problemen die alleen door de tijd kunnen worden genezen. Training geven betekent altijd de boeren behandelen met waardigheid. We proberen altijd de problemen op te lossen door rekening te houden met de lokale cultuur en normen en waarden. Tot dusver zijn de problemen die we tegenkomen niets vergeleken met het geluk van een boer met een succesvolle oogst of het zien van hoe de biodiversiteit is beschermd op een boerderij.”

Hoe is het om als vrouw in het veld te werken?
“Ik heb het gevoel als vrouw in mijn team dat ik meer aandacht heb voor details, meer nadenk over de kleine dingen en verder kijken langs de lijn. Ik heb de ervaring dat je heel goed voorbereid moet zijn. Vrouwen kunnen goed plannen en komen met alternatieve oplossingen wanneer dat nodig is. Het werken met boeren in sommige gebieden waar de culturen heel anders zijn, kan moeilijk zijn. Vooral als ze denken dat een vrouw thuis moet blijven, en dat het veld alleen voor mannen is. Ik moet bewijzen dat ik het verdien om daar te zijn en laten zien hoe gelukkig ze zijn dat ze een vrouw bij zich hebben die met hen werkt in het veld.”

Wat zijn je verwachtingen voor de vrouwen in de toekomst?
“Ik hoop dat vrouwen meer kansen zullen krijgen in het onderwijs, de politiek, werk en alle delen van de samenleving. Ik wil graag dat er meer naar vrouwenstemmen geluisterd wordt en dat ze worden gewaardeerd. Het belangrijkste: ik zou graag zien dat vrouwen beter weten en begrijpen hoe belangrijk ze zijn en wat ze verdienen in het leven.”

In 2010 hield Tahiruddin een toespraak op een Leadership Summit in Cambridge University op vrouwen. Je kunt het hier bekijken:

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s