Consumenten

5 Tips om voedselverspilling te verminderen

Groente die niet voldoet aan de cosmetische eisen van de consument. Te lang bewaard voedsel, dat rechstreeks de prullenbak in kan. Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor een slordige 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Dat komt neer op 150 euro per persoon, oftewel vijftig kilo per jaar. Oftewel zo’n 50 kilo per persoon per jaar. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo’n 2,5 miljard euro aan voedsel.

Volgens onderzoek van WRAP (Waste and Resources Action Programme) kan driekwart van dit weggegooide voedsel gewoon gegeten worden. Niet alleen laten bedrijven hier de kans op meer winst liggen, onnodige voedselverspilling veroorzaakt ook hoge kosten voor afvalbeheer, zoals het onderhoud van stortplaatsen, transportkosten, operationele kosten in de zuiveringsinstallaties, en in sommige gevallen de kosten van afvalscheiding.  foodMilieubelasting

Voedselproductie en consumptie in de EU staat volgens de Europese Commissie voor 20 tot 30 procent van de totale milieubelasting van de EU. De producten die het meest bijdragen aan klimaatbelasting doordat ze worden verspild zijn vlees, zuivel en groente.

5 Tips die je helpen de strijd tegen voedselverspilling te winnen:

  1. Vermijd het overdadig snijden van voedsel. Bak, rooster of kook de aardappels bijvoorbeeld in de schil. Dat is nog gezonder ook.
  2. Scheid het afval. Door voedselafval apart weg te doen, krijg je een duidelijk beeld van welk voedsel je meer weggooit. Zo kun je bezuinigen daarop. Dat scheelt kosten, en is beter dan weggooien.
  3. De grootte van de porties is de sleutel tot het verminderen van afval en het verhogen van de winstgevendheid. Geef peuters, kinderen en lichter eters andere porties dan volwassenen.
  4. Geef je klanten in je restaurant of eetcafe de gelegenheid om eten mee te nemen, dat ze niet meer op kunnen.
  5. Zorg ervoor dat producten duidelijke labels hebben met aankoop- en houdbaarheidsdata. Zo kun je je voorraad roteren, zodat je de oudste producten eerst gebruikt.

We horen graag wat jij of de bedrijven met wie wij werken doen om hun voedselafval te verminderen. Laat je tips achter of twitter ze met #followthefrog of #stopfoodwaste.

Meer weten wat jouw bedrijf kan doen om voedselverspilling te voorkomen? Lees het de recyclinggids van Wrap. Of kijk op de partnerzone van de Rainforest Alliance op de Guardian voor creatieve tips om voedselverspilling in je huishouden te verminderen.

Vermindering
Voedselverspilling staat ook hoog op de agenda van de Nederlandse regering. De overheid wil het eind 2015 met 20 procent verminderd hebben. Hierbij spelen consumenten en het bedrijfsleven een grote rol. Als bedrijven en consumenten in de hele voedselketen samenwerken, kan dit doel worden gehaald. Consumenten kunnen bewuster omgaan met voedsel. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld kleinere porties aanbieden. Of betere verpakkingen gebruiken.

In het No waste network werken overheid en bedrijfsleven samen aan minder voedselverspilling. Via het netwerk kunnen onder andere landbouw, industrie, supermarkten en horeca elkaar vragen stellen, discussiëren en samenwerken.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s