Consumenten

5 Tips voor een duurzame Valentijnsdag

Valentijnsdag wordt ook in Nederland een steeds belangrijkere feestdag, al zijn er nog steeds veel tegenstanders in ons land, die hier vooral een feestje van de commercie in zien. Naast de liefde aan elkaar kun je ook op deze dag je liefde betuigen aan het milieu. Hoe? 5 Tips voor een duurzame Valentijnsdag.

 1. Een verantwoord bosje bloemen
  Wees er zeker van dat de elegantie van je roos niet ten koste gaat van het milieu. Er is namelijk weinig elegants aan de conventionele bloemenindustrie, die de bodem en waterwegen vergiftigt met pesticiden en daarmee de gezondheid van de arbeiders in gevaar brengt.
  Gelukkig zijn er steeds meer bloementelers die verantwoorde landbouwmethoden hebben overgenomen, om zo onze aarde de liefde te geven die het verdient. Zoals deze Rainforest Alliance gecertificeerde boerderij in Costa Rica die met innovatieve manieren het gebruik van landbouwgif minimaliseert. Ook neemt ze maatregelen om ecosystemen, wilde dieren en het welzijn van arbeiders te beschermen. Kies daarom voor bloemen met het groene kikkertje of een van de andere keurmerken zoals MPS-A, Milieukeur- of EKO-keurmerk.
 2. Koop eens geen cadeau, maar ga lekker naar buiten
  In plaats van geld uit te geven aan juwelen, chocolade of bloemen kun je ook samen met je geliefde een activiteit plannen die je hart sneller doet kloppen en waarmee je tegelijk het lokale milieu kunt waarderen. Van een romantische wandeling door het winterse bos, uitwaaien op het strand tot langlaufen of schaatsen. Als er sneeuw ligt natuurlijk..
 3. Een zoete bijdrage aan het milieu en boeren
  Chocolade is natuurlijk onmisbaar op een dag als Valentijnsdag. De cacao die er voor nodig is wordt door ruim 15 miljoen boeren wereldwijd verbouwd, vaak in bittere armoede. Door chocolade te kopen met ons groene kikkertje op de verpakking weet je dat de cacao verbouwd is op een manier die niet ten koste gaat van het milieu, en het welzijn van de boeren vergroot.
 4. Een eigen Valentijnskaart
  Wil je echt je best doen om je liefde te tonen, kun je overwegen zelf een mooie Valentijnskaart te maken, in plaats van de standaardkaarten die te koop zijn in de winkel. Je kan daarbij rekening houden met de leefomstandigheden van gemeenschappen die wonen in de bossen waar het papier vandaan komt wat jij daarvoor gebruikt. Kies daarom voor papier met het FSC-keurmerk. Dan weet je zeker dat de houtpulp die ervoor gebruikt is uit duurzaam beheerd bos afkomstig is.
 5. Ga lekker romantisch cocoonen 
  Wil je je Valentijnsdag met je geliefde vieren en daarbij geld én CO2-uitstoot besparen? Blijf dan lekker thuis, en maak een romantisch diner voor twee met zoveel mogelijk lokaal verbouwde producten. Zet de lampen wat zachter, steek een kaarsje aan, zacht muziekje erbij. En voilá. Wat heb je nog meer nodig?

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s