Klimaatverandering

6 Veelgehoorde mythes over klimaatverandering

Ken je die film Groundhog Day? Als het gaat om politieke debatten over globale opwarming van de aarde voelen de klimaatexperts van de Rainforest Alliance zich vaak net als Phil Connors, de hoofdpersoon in deze film. Elke dag weer opnieuw beginnen met hetzelfde liedje. Hier zijn 6 veelgehoorde mythes over klimaatverandering, die je doen verlangen naar een nieuwe dag. Een tijd waarin beter begrip van wetenschap voorkomt dat deze gevoelens ooit nog eens worden geuit!

world-image-e1410882385611
1. ‘Dit is de koudste winter die we in jaren hebben gehad. Hoezo opwarming van de aarde?’

Oké, mensen. Er is een verschil tussen klimaat en weer. Het weer is dag in, dag uit weer anders. Het klimaat verwijst naar lange termijn trends. En de algemene heersende trend is duidelijk en onbetwistbaar: het wordt steeds warmer op onze aarde. Bovendien is de logica in bovenstaande zin een beetje wankel. Stephen Colbert tweette het al op een duidelijke manier: “Global warming isn’t real because I was cold today! Also great news: World hunger is over because I just ate.”

2. ‘Klimaatverandering is natuurlijk en normaal. Het is al meerdere keren in de historie voorgekomen.’
Ja, het is waar dat er al eerder perioden zijn geweest in de lange historie van onze planeet, waarin de aarde opwarmde, ook dankzij pieken in de uitstoot van broeikasgassen. Die historische stijgingen in CO2 zouden voor ons een waarschuwing moeten zijn. Ze leidden namelijk tot behoorlijke verschuivingen op milieugebied, waaronder het massale uitsterven van bepaalde levensvormen. Vandaag de dag stoten wij mensen zo veel meer broeikasgassen uit, in een hoog tempo, dat nooit eerder is vertoond. (Voordat je nu helemaal depressief wordt, lees hier wat we daar aan kunnen doen.)

3. ‘De wetenschap is het onderling helemaal niet eens met elkaar of klimaatverandering wel echt bestaat.’
Fout. Er is bijna 100 procent overeenstemming onder wetenschappers. We begrijpen echter dat mensen verward raken. Kijk maar eens naar deze grappige sketch van komiek John Oliver over het klimaatdebat.

4. ‘Planten en dieren kunnen zich aanpassen aan veranderd klimaat.’
Nee hoor. Omdat de klimaatverandering, veroorzaakt door ons mensen, zo snel gaat, hebben dier- en plantsoorten gewoonweg geen tijd om zich te kunnen aanpassen. Kikkers vertellen dat verhaal het best met hun halfdoorlatende huid, onbeschermde eieren en hun afhankelijkheid van externe temperaturen om hun eigen temperatuur te regelen. Kikkers zijn vaak een van de eerste soorten die uitsterven wanneer ecosystemen uit balans raken. Dat is trouwens een van de redenen waarom wij van de Rainforest Alliance dit bijzondere dier als symbool gebruiken.

5. ‘Het ijs op Antarctica smelt niet, het stijgt zelfs.’
Verwarring over wat er gebeurt met zee-ijs en hoe dat verschilt met landijs, heeft geleid tot deze mythe. Zee-ijs bouwt zich op in de winter en smelt in de zomer en wordt voortgeblazen door de wind. In andere woorden, het verspreidt zich, maar groeit niet aan. Landijs, dat 98 procent van Antarctica’s landmassa bedekt, smelt in een alarmerend tempo. En dat doet het zeeniveau stijgen.

6. ‘Klimaatverandering is goed voor ons.’
Het is best moeilijk om te bedenken hoe je nu het best kan reageren op dit statement. Zeker als je de Tuvalu-eilandengroep in je achterhoofd hebt, die langzaam aan het verdwijnen is in de golven. Of de 377.000 verwoeste huizen en kantoren na orkaan Sandy, of de enorme droogte in Australie met de bijbehorende allesverwoestende bosbranden? Oké, in sommige regio’s zul je het hele jaar door gewassen kunnen verbouwen omdat de seizoenen minder verschillen, maar dat is maar een druppel op de hete plaat, vergeleken met al die negatieve impacts van klimaatverandering. Een recent onderzoek in de VS laat bijvoorbeeld zien dat klimaatverandering de economie van dat land in de komende decennia honderden miljarden dollars gaat kosten.

En dat is nog maar het topje van de smeltende ijsberg.

Verdroogde landbouwgrond. Foto: Flickr Creative Commons/ C. Schubert .

Verdroogde landbouwgrond. Foto: Flickr Creative Commons/ C. Schubert .

Ben je ook toe aan een nieuwe dag? De beste verdediging tegen dit soort klimaat mythen is kennis. Leer meer over ons werk om klimaatverandering tegen te gaan en bossen te beschermen. Want zij vormen daadwerkelijk onze beste verdediging tegen klimaatverandering.

One thought on “6 Veelgehoorde mythes over klimaatverandering

  1. Pingback: De 8 best gelezen blogs van 2015 | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s