Landbouw

2015: Het jaar van de bodem

Het gaat niet goed met de kwaliteit van de bodem wereldwijd. Daarom heeft de VN 2015 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Bodem. We kunnen niet namelijk niet zonder. Met zijn allen moeten we verdere erosie en bodemdegradatie tegengaan.

Want voor wie het nog niet besefte, we zijn voor ons overleven afhankelijk van gezonde grond. Zonder een goede bodem groeien er immers geen gewassen. En van die gewassen hebben we er juist steeds meer nodig, met de groeiende wereldbevolking, en de rijzende vraag naar voedsel. De bodem is een onmisbare voedingsgrond voor planten en zit bovendien boordevol leven. Van bacteriën tot insecten. Ook kleine en grote zoogdieren zijn er te vinden, van mollen tot dassen en zelfs beren.

Nieuwe grond
Nieuwe grond komt er niet zomaar bij. Het kost de natuur wel duizenden jaren voordat ze weer nieuwe grond heeft toegevoegd. Elk jaar verdwijnt er een gebied van ongeveer 10 miljoen hectare aan gezonde bodem, een gebied zo groot als Nederland, België en Luxemburg samen. Dat is dan ook zeer zorgelijk.

Klimaat
Oorzaken zijn vaak milieubelastende landbouwpraktijken, ontbossing en bodemerosie. Samen met de verslechtering van de bodem nemen ook de gevolgen van klimaatverandering toe, inmiddels al gevoeld door veel boeren in tropische en subtropische gebieden van de wereld. Zij staan voor enorme uitdagingen en moeten zich aanpassen aan de veranderende klimatologische omstandigheden, om niet hun levensonderhoud te verliezen.

Duurzame landbouw
De Rainforest Alliance ondersteunt al jaren gemeenschappen en boerderijen in de tropen en subtropen om hun landbouw duurzamer te maken. Goed beheer en bescherming van de bodem staat centraal in het werk van de Rainforest Allliance. De SAN (Sustainable Agriculture Network), waar wij deel van uitmaken, werkt aan de verbetering van de bodem op lange termijn. Om te voldoen aan onze certificering moeten boeren bijvoorbeeld werken met organische mest, bodembedekkende vegetatie en vormen ze natuurlijke barrières met planten om erosie en wegspoelen van sedimenten richting rivieren, beken en meren te voorkomen.

Landbouw dat plaatsvindt in harmonie met de natuur levert bovendien meer rendement op, en dus ook meer inkomsten voor de boeren. Gezonde bodem en beboste bosgebieden dienen daarnaast ook als natuurlijke opslag van CO2. Ze halen dit broeikasgas uit de lucht en verminderen zo de uitstoot ervan in het milieu. Zo leveren ze een bijdrage aan de bestrijding van klimaatverandering. Kijk eens hoe boeren in Oaxaca samen met de Rainforest Alliance daaraan werken.

FAO-Infographic-IYS2015-en

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s