Landbouw

Systeem moet boeren Guatemala waarschuwen tegen bosbranden

Bosbranden vormen een van de grootste bedreigingen van de biodiversiteit in de regio rond Santa María Chiquimula, Totonicapán in de noordwestelijke hooglanden van Guatemala.

Tussen 1998 en 2004 verwoestten  71 branden bijvoorbeeld bijna 1100 hectare bos in de regio, met bodemdegradatie, aardverschuivingen en flinke verliezen van oogsten als gevolg.

Waarschuwingssysteem
Om dit nog eens te voorkomen zijn de inwoners van de 18 gemeenschappen, voornamelijk K’iche’ Maya’s, gaan werken aan een waarschuwingssysteem om bosbranden te voorkomen. Het systeem is opgezet met hulp van het programma Klimaat, Natuur en Gemeenschappen in Guatemala (CNCG) van de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAID en het Zwitserse Helvetas. Dit programma is van start gegaan in 2013 en wordt uitgevoerd door een consortium van milieuorganisaties, academische instellingen en organisaties uit het bedrijfsleven. Het project wordt geleid door de Rainforest Alliance, samen met de lokale organisatie Fundación Defensores de la Naturaleza, de Universidad del Valle de Guatemala, de Guatemalteekse Exporteursvereniging AGEXPORT, The Nature Conservancy en het Wereldnatuurfonds (WWF).

Bewustzijn
Het systeem bestaat uit een set van basisvaardigheden, zoals het identificeren van plekken die een hoog risico vormen en het opbouwen van bewustzijn en monitoring. Deze vaardigheden zijn nodig voor het genereren en verspreiden van waarschuwingen zodat de gemeenschappen adequaat, veilig en op tijd kunnen handelen om branden en bosvernietiging te voorkomen manier om het bos te verminderen. Ongeveer 50.000 inwoners van de regio profiteren van het systeem.

‘Buren werken samen’
Het plan voor het opzetten van het systeem is in juni 2014 gelanceerd door de Guatemalteekse regering en lokale overheden, waaronder de Nationaal Coördinator Rampbestrijding, het Nationaal Instituut voor Bosbouw, gemeenten en waterschappen, samen met de NGO’s. Aangezien onderlinge communicatie essentieel is voor de goede werking van het waarschuwingssysteem hebben USAID en Helvetas 52 radiosystemen geleverd aan de lokale gemeenschappen.   “Deze samenwerking van overheden met het maatschappelijk middenveld zal zorgen voor een daadwerkelijk afname van bosbranden, de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen en voor een verbetering van de kwaliteit van leven voor de bewoners”, licht Sebastian Charchalac manager CNCG in de hooglanden toe.

De inwoners van de 18 gemeenschappen zijn er blij mee. “We werken nu samen als buren om het bos, ons water en de natuurlijke hulpbronnen te beschermen en te zorgen voor een een betere toekomst voor onze kinderen”, zegt Juan Tzoy, burgemeester van Santa María Chiquimula.

One thought on “Systeem moet boeren Guatemala waarschuwen tegen bosbranden

  1. Pingback: Hooglanden Guatemala voelen klimaatverandering | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s