Toerisme

Makeover voor duurzaam toerisme

Zeg eens eerlijk. Als je denk aan ecotoerisme, duurzaam of ‘groen’ toerisme dan denk je toch aan peddelen in een kano op een rivier vol krokodillen? Aan kamers die je deelt met gekko’s op de muren en af en toe een kakkerlak?

Lange tijd was er voor de reiziger, die de wereld wilde verkennen zonder deze te veel schade toe te brengen, weinig anders te vinden dan eco-lodges en avonturenreizen. En ook springen velen van ons zo in die kano om tussen de krokodillen te peddelen, het is nu eenmaal niet voor iedereen weggegelegd. Gezinnen met jonge kinderen of zakenreizigers hebben bijvoorbeeld hele andere behoeften voor hun reizen en accomodaties, hoe exotisch de bestemming ook is. Ook al zou de ontmoeting met een jaguar in het woud een hele goede bijdrage aan de teambuilding kunnen zijn natuurlijk…

Duurzaam toerisme
Gelukkig is duurzaam toerisme bezig met een makeover. Waar je reisbehoeften ook liggen,  er is nagenoeg altijd wel een accommodatie te vinden die duurzaamheid in haar bedrijfsvoering omarmt. Van chique stadshotels voor zakenreizigers tot all-inclusive resorts voor gezinnen met kleine kinderen. Alle Rainforest Alliance gecertificeerde hotels beschermen lokale ecosystemen, gemeenschappen en lokale economieën door een groot aantal maatregelen die ze nemen, waaronder:

  • Het gebruik van biologisch afbreekbare hygiene producten, zoals zeep en shampoo, om lokale waterwegen te beschermen.
  • De reductie van watergebruik via waterbesparende maatregelen en de educatie van de gasten.
  • De bescherming van inheemse flora en fauna, onder meer door het tegengaan van de introductie van uitheemse soorten in lokale ecosystemen.
  • Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen in tuinen en parken in plaats van schadelijk pesticiden.
  • De educatie van gasten over lokale gebruiken.
  • De inhuur van lokaal personeel.

Kleine voetafdruk
Of je nu reist voor werk of recreatie, het besef dat je met jouw verblijf het lokale milieu en gemeenschappen steunt maakt dat drankje aan de rand van het zwembad een stuk lekkerder, toch? Bovendien maak je deel uit van een groeiende gemeenschap van bewuste consumenten wereldwijd die een kleinere voetafdruk willen achterlaten waar ze ook naartoe gaan.

Je kunt een goed begin van je duurzame reis of vakantie naar Latijns-Amerika of het Caribisch gebied maken via onze handige tool Sustainabletrip.org.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s