Recycling

8 Inspirerende Recycling Projecten

Wist je dat je met het recyclen van één aluminium blikje al genoeg energie kan besparen om je TV een half uur te laten spelen? Het recyclen van een ton blikjes staat qua energie gelijk aan 36 vaten olie. Met andere woorden, recycling is een kleine dagelijkse actie, maar samen kunnen we er een enorm effect mee bereiken wereldwijd. Laat je aan het begin van het nieuwe jaar inspireren door deze 8 bijzondere projecten.

maxresdefault
1. Zonnelamp van plastic flessen
In Brazilië bedacht monteur Alberto Moser een briljant eenvoudige zonnelamp. Hij vult een gerecyclede plastic fles gedeeltelijk met water en met wat bleekmiddel of chloor om algen te voorkomen. De gesloten en verzegelde fles duwde hij door een opening in een dak en voilá! De zonnestralen worden gebroken door het water, die de kamer verstrekt met licht, wanneer het donker is. Het licht is even sterk als een 55-watt lamp. In de Filippijnen, waar een kwart van de bevolking leeft in armoede, lichten deze lampen nu meer dan 140.000 woningen op. Dit is deels te danken aan de inspanningen van de MyShelter stichting, die als doel heeft om over de hele wereld 1 miljoen van deze fleslampen te plaatsen.

new-jerusalem-orphanage-by-4d-and-a-architects-lead-a

2. Huis van scheepscontainers
In Zuid-Afrika ontwierpen de architecten 4D en A een familiehuis voor de weeskinderen van het New Jerusalem’s Children’s Home in Midrand, Zuid-Afrika. Met 28 scheepscontainers bouwden ze een luchtig en kleurrijk familiehuis voor de kinderen, die hun ouders verloren hebben aan HIV of andere armoede gerelateerde oorzaken. Het nieuwe huis droeg bij om de jonge bewoners nieuwe waardigheid te geven en hun gevoel van eigenwaarde te herstellen. Duurzaamheid staat centraal in het tehuis.  Het huis draait op zonne-energie en recyclet huishoudwater voor de eigen moestuin, waar de groente worden verbouwd voor de kinderen.

recreate

3. Recyclingcentrum
Wat doet een moeder met liefde voor de aarde wanneer ze overal verspilling om zich heen ziet en de budgetten voor kunsteducatie ziet krimpen? Juist, ze begint een creatief recyclingcentrum, ReCreate. Donna Sangwin, moeder van twee kinderen in Roseville, Californië, werkt samen met lokale bedrijven om nieuwe, schone materialen te verzamelen van de afvalbak te redden. Denk aan verpakkingsmaterialen en samples uit de architectuur en textielindustrie, die normaal gesproken worden weggegooid. Sangwin en haar team gebruiken deze materialen nu in de kunstcursussen die ze geven in het centrum. De studenten krijgen naast lessen creativiteit ook lessen mee over verminderen, hergebruiken en recyclen van materialen. Sangwin richtte haar centrum op in 2008. Inmiddels organiseert ze programma’s op verschillende scholen en geeft ze cursussen aan volwassenen bij een lokale bierbrouwerij. Het mooiste? ReCreate voorkomt dat ongeveer 70 ton materiaal per jaar zomaar eindigt  in de afvalverbrandingsovens.

Kinderen in Peru doen aan recycling. Foto: Rainforest Alliance.

Kinderen in Peru doen aan recycling. Foto: Rainforest Alliance.

4. Groene kikker
Wanneer je onze groene kikker op een product tegenkomt, dan kunt je er zeker van zijn dat het bedrijf erachter voldoet aan onze strenge normen voor duurzaamheid. Alle Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen, bosbouw- en toerismebedrijven voldoen aan strenge regels rond recycling. Aangezien we wereldwijd samenwerken met 1,13 miljoen boerderijen, kun je je wel voorstellen wat een hoeveelheid materiaal er daar wordt gerecycled.

stock-recycling

5. RecycleBank
In 2001 wilde de stad New York haar recyclingprogramma afsluiten. Tot een rechtenstudent Patrick FitzGerald en zijn oude vriend en business school student Ron Gonen bij elkaar kwamen om een plan te ontwikkelen om mensen beter te laten recyclen: beloon ze met financiële prikkels. Hun initiatief RecycleBank laat haar leden punten verdienen met online leren over duurzaamheid. In sommige buurten kunnen mensen punten verdienen door te recyclen. Met die punten kunnen mensen producten en diensten kopen bij duurzame bewuste bedrijven, zoals Domtar en Unilever.

olipot-in-action

6. Olijfolie en biodiesel
Wie droomt er niet van van lekkernijen als  tortillas de patatas, gambas al ajillo en natuurlijk de knapperige warme heerlijkheid van de churros? De Spaanse keuken is zo bijzonder omdat Spanjaarden er gretig gebruik maken van lekkere olijfolie. Hun aloude gewoonte om de gebruikte olie door de afvoer te gieten is echter niet zo lekker en ronduit schadelijk voor het milieu. In 2011 beantwoordde de stad Barcelona de oproep om beter om te gaan met de olie met de verspreiding van gratis Olipots onder haar inwoners, stevige bussen om de olie op te slaan. Filters halen de voedseldeeltjes uit de olie en zijn sterk genoeg om grote hitte te weerstaan. Als de ‘Olipots’ vol zijn kunnen de inwoners ze op de dichtsbijzijnde groene punten afleveren. De olie wordt daarna omgezet in biodiesel.

terracycle
7. Upcycling van moeilijk afval
Terracycle biedt manieren om eerder niet-recycleerbare of moeilijk te recyclen afval wel te kunnen recyclen, zoals sapzakjes, plakbandrollen, cosmeticaverpakkingen. Deelnemers verdienen punten die ze kunnen inwisselen voor een geldelijke donatie aan een goed doel, als een charitatieve gift, zoals het planten van bomen of het verstrekken van maaltijden. Terracycle upcyclet verder jouw afval weer tot hele bijzonder coole producten zoals printplaatklokken, fietskettingfotolijstjes en chique schoudertassen.

Surgery Instruments-Hospital

8. Ongebruikte operatie-instrumenten
Uit efficiëntie-overwegingen bundelen medische teams tijdens operaties alle chirurgische benodigdheden bij elkaar. Wanneer de operatie voorbij is gaat al het materiaal, waaronder gloednieuwe, perfect bruikbare, steriele spullen, de prullenbak in. Er bestaan momenteel een paar programma’s die deze medische voorraden verzamelen en ze naar behoeftige ziekenhuizen in het buitenland sturen. Maar Johns Hopkins’ SHARE (Supporting Hospitals Abroad with Resources and Equipment) gaat net wat verder. Deze organisatie deed een onderzoek met als doel de recycling en het doneren van ongebruikte steriele operatievoorraden als de norm te maken. De onderzoekers concludeerden dat wanneer Amerika’s 232 grote chirurgische centra dit zouden doen, ze al snel 2 miljoen kilo aan spullen, -met een waarde van minstens 15 miljoen dollar-, kunnen doneren aan ziekenhuizen in het buitenland die deze spullen hard nodig hebben.

One thought on “8 Inspirerende Recycling Projecten

  1. Pingback: De 8 best gelezen blogs van 2015 | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s