Rainforest Alliance

Award voor duurzaamheidsprogramma Rainforest Alliance

De Rainforest Alliance heeft in Parijs de Fondation Ensemble Award ontvangen voor haar duurzaamheidsprogramma op het gebied van bosbouw, landbouw en toerisme in Peru.

Amazone
Het programma maakt deel uit van het Initiative to Preserve the Andean Amazon (ICAA) dat de bescherming van de biodiversiteit van de Amazone in landen als Colombia, Ecuador en Peru als doel heeft. Het is een lange termijn samenwerking, gefinancierd door de Amerikaanse hulporganisatie USAID, waarbij zeker dertig regionale organisaties zijn betrokken.

Het Rainforest Alliance programma werkte samen met lokale gemeenschappen om de fragiele natuurlijke bronnen te beschermen, boeren, bosbouwers en toerismeprofessionals te trainen in verschillende regio’s van Peru.

Milieumanagement
In de regio Madre de Dios, met het nationale park Tambopata, hebben we direct bijgedragen aan het verbeteren van het milieumanagement in bosbouw en toerisme op ongeveer 140.000 hectare bos.In de Selva Central (Ayacucho, Cuzco, Huanuco, Junin and Pasco) was ons werk gericht op landbouw, met als focus de verbetering van de toegang voor boeren tot krediet en het beter gebruiken van waterbronnen.

Koffieroest
Ook hebben we lokaal geholpen koffieroest te bestrijden, de parasiet die de Latijns-Amerikaanse koffiegewassen ernstig bedreigt.

Andere resultaten van het programma:

  • 319.082 hectare gecertificeerd land, waaronder 72.469 ha koffie en 246.613 ha duurzaam beheerd bos.
  • 37.125 mensen hebben direct voordelen genoten van het programma.
  • Ruim 10.000 mensen zijn getraind in duurzaam beheer van natuurlijke bronnen en het beschermen van de biodiversiteit, zowel in koffie (6148), bosbouw (1802) en toerisme (2064)
  • 7.425 boeren, bosbouwers en hoteleigenaren hebben training gehad in duurzaam management bij hun activiteiten. 5089 koffieproducenten, 1589 bosbouwers en 747 hoteleigenaren.
  • 88 miljoen dollar heeft de verkoopt van producten uit duurzame landbouw opgeleverd, waaronder 74,4 miljoen dollar aan koffie, 10,9 miljoen dollar aan hout en 3,5 miljoen dollar aan paranoten.

Financiering
De Fondation Ensemble steunde van 2009 tot 2011 het project met financiering van 250.000 euro. Daarvoor richtte ze een stichting op, die dezelfde waarden als de Rainforest Alliance uitdraagt : The Man and Nature together. De Franse stichting had vooral waardering voor de impact van het werk van de Rainforest Alliance op de lokale bevolking en het milieu.

Na het afronden van het project met de Fondation Ensemble blijft de Rainforest Alliance werken met een groot aantal boeren en gemeenschappen in Peru. De sleutelrol om producenten met markten te verbinden voor betere economische mogelijkheden blijft daarbij centraal.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s