Duurzaamheid

2015: ‘Duurzaamheid zit hem in de details’

Van tegengaan van klimaatverandering tot het halveren van de wereldwijde ontbossing. 2014 zag veel voorbeelden van duurzaamheidsambities. Tensie Whelan, president van de Rainforest Alliance gelooft op The Guardian dat succes van de implementatie van deze ambities ligt in het begrijpen van de nuances. “We moeten nog hard werken aan het in detail transformeren van de landbouw, veeteelt en bosbouw, die belangrijke oorzaken zijn voor ontbossing.”

“We leven samen met natuur en kappen geen bomen”. Bord op de Finca El Pajaral in Honduras. Foto: Shawn Stehlin.

“Mijn collega’s op het gebied van duurzaamheid en ik hopen al lang op de dag dat consumenten, producenten, bedrijven en overheden over de hele wereld de noodzaak van duurzaamheid zouden erkennen en vaststellen. In allerlei opzichten kun je stellen dat die dag hier is.

Duurzaamheidsambities
De duurzaamheidsambities wereldwijd worden steeds groter. In 2014 kondigden regeringen bijvoorbeeld allerlei initiatieven aan om klimaatverandering te bestrijden en ontbossing tegen te gaan, waaronder een hele reeks nieuwe op de COP20 in Lima. Ook bedrijven integreren steeds meer duurzaamheid in hun productie- en handelsketens. Krachtige opkomende technologieën beloven nieuwe, krachtige duurzaamheidseffecten.

Maar we hebben nog veel te leren over hoe we onze praktijk moeten afstemmen met deze ambities en hoe we de details van de implementatie ervan goed krijgen. Technologie kan helpen, maar we moeten wel eerst leren om het effectief te beheren.

Technologie
2014 zag bijvoorbeeld de opkomst van drones als een commerciële, niet-militaire technologie. Deze technologie helpt met het verzamelen van massale real-time gegevens over bossen, waterbronnen en gewassen. De Rainforest Alliance werkte vorig jaar aan het verspreiden van digitale communicatie, en het delen van gegevens, onder boeren op het platteland. Met die communicatie kunnen zij van elkaars praktijken leren en kunnen zij feedback geven aan bedrijven over hoe hun inkoopbeleid werkt. Als technologie correct wordt gebruikt, kan dit soort gegevens helpen bij de bestrijding van ontbossing en de uitputting van waterbronnen, maar ook bij het minimaliseren van het gebruik van pesticiden in de landbouw, het vergroten van oogsten en het verspreiden van duurzame landbouwmethoden.

We hebben echter nog niet besloten hoe we deze technologieën kunnen reguleren, of wie de controle krijgt over deze grote datastromen. Sommige grote bedrijven zoeken al uit hoe ze boerderijdata kunnen opeisen en geheel voor hun eigen winst kunnen exploiteren. In The People’s Platform, laat Astra Taylor zien hoe de belofte van internet over democratisering en open toegang voor iedereen wordt omgeleid naar een model waarbij een aantal gatekeepers miljarden verdienen ten koste van de rest van ons. Als we willen dat big data ons helpen om duurzame methoden en keuzes op te schalen, moeten we beleid gaan voeren om de richting op te krijgen. Ik hoop dat we daar in 2015 heel serieus mee bezig gaan.

Tensie Whelan, president van de Rainforest Alliance. Foto: Henry Fair.

Tensie Whelan, president van de Rainforest Alliance. Foto: Henry Fair.

Bossen tegen klimaatverandering
2014 was een zeer succesvol jaar voor de erkenning van de cruciale rol die bossen, landbouw en landgebruik spelen in de strijd tegen de klimaatverandering en de bescherming van de biodiversiteit. De VN klimaattop en COP20 riepen op tot halvering van de ontbossing in 2020 en de beëindiging ervan in 2030. In termen van de uitstoot van broeikasgassen van de VN, zou dat hetzelfde betekenen als wanneer we alle auto’s in de wereld van de weg halen.

Transformeren
Hoewel het geweldig is om te zien hoe de VN, overheden en bedrijven wereldwijd het doel omarmen om ontbossing tegen te gaan, is het belangrijk om te onthouden dat ambitie één ding is maar het leren deze te implementeren iets anders. Om dit te bereiken, moeten we de hard werken aan het in detail transformeren van de landbouw, veeteelt en bosbouw, die belangrijke oorzaken zijn voor ontbossing.

In Latijns-Amerika is er bijvoorbeeld maar liefst één hectare grond nodig per koe, dankzij slecht beheer van de graslanden. Met 200 miljoen vee in het Amazonegebied, en de vraag naar rundvlees die verdubbelt, moeten we dus echt leren om meer te produceren op bestaande landbouwgrond. Daar zijn duurzame landbouwmethoden voor nodig. Rainforest Alliance heeft de eerste duurzame veeboerderijen gecertificeerd in Brazilie volgens een nieuwe standaard, waarbij voor minimaal zes stuks vee één hectare grond nodig is. Tegelijkertijd gaat de standaard ontbossing en andere negatieve gevolgen van veeteelt tegen.

Mijn wens voor het komend jaar is dat consumenten, beleidsmakers en bedrijven steeds meer bekend worden met de nuances in duurzaamheid en ze gebruiken om duurzaamheidsdoelen toe te passen. In 2014 zagen we veel welkome signalen dat deze ambities groeiende zijn. Mijn hoop is dat we doorgaan met het harde en gedetailleerde werk om te leren hoe we deze ambities kunnen waarmaken in 2015.

Lees het hele stuk op The Guardian, waar het oorspronkelijk verscheen.
Tensie Whelan is president van de Rainforest Alliance.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s