Duurzaamheid/Rainforest Alliance/Water

7 Tips om bewuster te leven in 2015

2015 staat voor de deur. En net als ieder jaar zijn er weer de vele goede voornemens om het dit jaar weer eens anders te gaan doen. Minder eten, minder drinken, meer sporten. Wat dacht je van bewuster leven? Als we allemaal kleine veranderingen maken in ons leven kunnen we voor groter veranderingen op het gebied van milieu, waterbesparing en klimaatverandering. 7 tips voor je op een rijtje.

Dat kleine aanpassingen een groot effect kunnen hebben, zie je in dit korte filmpje:

1. Pak sneller de fiets of ga lopen naar de winkel in plaats van de auto.

Probeer eens te carpoolen met je collega’s. Of werk meer vanaf huis (ja, je kan dit aan je baas laten zien). Dat iedereen zijn auto laat staan is natuurlijk niet realistisch. Voor sommige forensen is het niet eens mogelijk. Toch heeft het zin. Kijk eens naar de cijfers: als je elke dag 48 kilometer rijdt naar kantoor, stoot je 4,5 ton aan CO2 uit per jaar. Als je één keer in de week de fiets pakt, thuiswerkt of carpoolt bespaar je daarmee al 0,9 ton per jaar.

2. Hou je van tuinieren? Kies voor inheemse planten die water besparen en lokale biodiversiteit beschermen.

De typische gazonnetjes in woonwijken consumeren bijna 38.000 liter water per jaar, en dat is zonder regenwater. Als je het gras vervangt door inheemse planten kan je dus flink besparen op je watergebruik voor je tuin,- en je waterrekening. Ook help je mee een habitat te verbeteren voor lokale flora en fauna. Niet alleen zijn inheemse planten beter bestand tegen ziektes ook helpen ze met hun diepere wortels erosie voorkomen.

Inheemse planten verbruiken minder water. Foto: iStock.

Inheemse planten verbruiken minder water. Foto: iStock.

3. Verlicht je huis zo efficiënt mogelijk

We kennen ze haast niet meer, de gloeilampen. Niet alleen in ons land maar wereldwijd zijn regeringen bezig de energieslurpende gloeilampen uit te faseren en ze te vervangen voor energiezuinige lampen. Dus heb je nog van die oude lampen in huis? Vervang ze dan snel door LED-lampen, die 25 keer zo lang meegaan. Ze kosten wat, maar zijn uiteindelijk veel beter voor je portemonnee omdat ze zo lang meegaan. Ook zijn ze beter voor het milieu. Er is namelijk veel water nodig om elektriciteit te produceren. Hier vind je een leuke tool om je licht- en elektriciteitgebruik te meten.

4. Wees eens vegetariër voor een week

Veeteelt wereldwijd zorgt voor ongeveer 18 procent van de huidige uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan alle vliegtuigen, treinen en auto’s bij elkaar, aldus dit rapport van de VN. Als je geen leven zonder rundvleesstoofpot of kip teriyaki kunt voorstellen begin dan eens klein. Wees een vegetarier, of veganist, voor een week. Niet alleen bespaar je dan de uitstoot van broeikasgas, ook bespaar je water. Voor elke hamburger die je laat staan bespaar je namelijk 2,39 liter water. Daarnaast is er voor de productie van elke halve kilo rundvlees zo’n 7 kilo graan nodig. Deze halve kilo zal de buik van twee mensen voor een aantal uren vullen. De 7 kilo graan vult de buiken van dertien mensen voor een hele dag. Met andere woorden, hoe minder vlees je eet, hoe meer graan je beschikbaar maakt voor andere mensen. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN heeft één op de negen mensen wereldwijd niet genoeg voedsel om een gezond en actief leven te leiden.

5. Koop alleen voedsel wat je nodig hebt

Mensen in Engeland gooien ongeveer de helft van hun voedsel weg: ongeveer 7 miljoen ton per jaar. De VS verspilt ongeveer 40 procent van het voedsel dat het land verbouwt, produceert en verkoopt. Dat is zo ongelofelijk zonde, als je bedenkt hoeveel grondstoffen er nodig zijn daarvoor. Ongeveer een kwart van het zoetwater in de VS wordt voor de productie van voedsel gebruikt. En nog erger: als je aan al die mensen wereldwijd denkt die kampen met honger en ondervoeding.

Bijna al dat ongegeten voedsel eindigt op de vuilnisbelt, waar het ook weer een behoorlijke uitstoot heeft van methaangas, een van de broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Als dit je nog niet genoeg stimuleert om beter te letten op wat je koopt, denk dan aan het geld dat je bespaart. In de VS spendeert een gemiddeld gezin tussen de 1365 en 2275 dollar per jaar aan voedsel wat ze nooit eten. Zou je dat geld niet liever gebruiken voor een vakantie?

6. Zeg nee tegen plastic! Neem je eigen waterflessen mee op pad.

Tussen 1994 en 2013 is de Engelse markt van het gebotteld water gegroeid van 690 miljoen flessen naar 2,3 miljard flessen. De gemiddelde Amerikaan consumeert zo’n 121 liter water in een fles per jaar. Dat komt neer op ongeveer 1500 flesjes water per seconde. Er is ongeveer drie liter water nodig om een enkel flesje te produceren en transporteren. Dan heb je ook nog de olie, die nodig is voor de productie van het plastic. De polyethyleentereftalaat, waarvan de meeste flesjes worden gemaakt, genereert dan ook 3 ton aan CO2.

Na gebruik eindigen 66 miljoen lege flesjes ook nog eens op de vuilnisbelt of in de ocean. Ook zijn er nog gezondheidsrisico’s bij het drinken van waterflesjes. Kortom, neem dus zelf je hervulbare fles mee en drink gewoon kraanwater.

7. Laat de kraan niet lopen!

Door de kraan uit te zetten terwijl je je scheert, je tanden poetst of jezelf inzeept in de douche kan je al 284 liter water per week besparen. Als je korter doucht met een waterbesparende douchekop kan je het waterverbruik terugdringen met 40 procent.

Natuurlijk kun je ook een bijdrage leveren aan een gezondere wereld door organisaties te steunen zoals de Rainforest Alliance. We werken al meer dan 25 jaar samen met lokale gemeenschappen aan de behoud van biodiversiteit, het tegengaan van klimaatverandering en aan de verbetering van levensonderhoud.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s