Landbouw

Het is het seizoen om te shoppen, koken en bakken. En om palmolie te gebruiken

De maand december is er een van kopen. Het is de maand van sjokkende menigtes in de warenhuizen en volle winkelwagentjes uitpuilend met kerstboodschappen. Wat koop je voor je buurvrouw die je kat altijd eten geeft als je weg bent? Dure zeep doet het altijd goed. En je kunt natuurlijk niet zonder handen aankomen bij die kerstviering. Een geurkaars? Of een blik kerstkoekjes? Al dat gekoop leidt zelfs tot stress bij sommigen. Gelukkig kun je mensen inschakelen die voor jou cadeaus kopen.

palm-oil-seeds2

Palmolie
Hoe vermoeiend al dat kopen ook kan zijn, het heeft ook serieuze gevolgen voor onze aarde. Waarom? De meeste van de populaire cadeaus, zoals badzeep, kaarsen, koekjes en make-up, bevatten palmolie. En ook al is iedereen bekend met de enorm verwoestende gevolgen van de industrie rond deze overvloedige en goedkope olie, toch blijven de palmolie plantages in Zuid-Oost Azië, Latijns-Amerika en Afrika zich uitbreiden.

Dus wat moet je nu als bewuste consument, als zeker de helft van de verpakte items op de markt palmolie bevatten? En als je weet dat dit ingredient de wereldwijde ontbossing in een versnelling heeft gebracht, daarmee de uitstoot van massale hoeveelheden broeikasgas produceerde, inheemse volken van hun land joeg in Zuid-Oost Azie, Latijns-Amerika en Afrika en bedreigde diersoorten nog ernstiger in gevaar brengt dan ze al zijn. Denk aan de orang-oetan, de jaguar en de tijger.

Verantwoord geproduceerd
Begin allereerst met jezelf bij te leren. Kijk bij het shoppen naar producten waarvan de palmolie verantwoord geproduceerd is, -geoogst zonder verwoesting van het regenwoud-, en gecertificeerd door een betrouwbare organisatie. Dat kan wel wat speurwerk betekenen. Palmolie is namelijk ook vaak onder andere namen beschreven op de producten, zoals plantaardige olie, glycerine, natriumlaurylsulfaat en stearinezuur. Er zijn al veel grote bedrijven die zich hebben toegewijd om duurzame palmolie in te kopen. Toch zal de industrie als geheel sneller hierop overgaan als de consument dat van haar vraagt.

Strenge eisen
Het veranderen van de palmolie industrie past helemaal bij de missie van de Rainforest Alliance om ontbossing tegen te gaan. Naast het ondersteunen van het werk van de Roundtable on Sustainable Palm Oil, gebruikt de Rainforest Alliance de strenge aanvullende eisen van het duurzame landbouwnetwerk SAN (Sustainable Agriculture Network), waarop wij onze certificering baseren. Alleen producten met palmolie die geproduceerd is volgens deze specifieke eisen kunnen het groene kikkertje als keurmerk dragen.

Behalve bewust shoppen is het dus belangrijk dat consumenten bedrijven laten weten dat ze duurzame palmolie willen. Zodat verantwoord geproduceerde palmolie als grondstof het nieuwe normaal wordt. Is er een beter gevoel voor de kerstdagen dan het gevoel dat je samen met anderen wereldwijd werkt aan het goede en dat de aarde ons allemaal kan voorzien?

Fijne feestdagen!

One thought on “Het is het seizoen om te shoppen, koken en bakken. En om palmolie te gebruiken

  1. Pingback: Wereld Orang-Oetan Dag | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s