Duurzaamheid/Landbouw

Bossen beschermen samen met de boeren

Het beschermen van bossen gaat niet zonder óók oog te hebben voor de economische belangen van lokale boeren. Daarom maakt Rainforest Alliance de boeren bewust van de mogelijkheden van een betere, duurzame bedrijfsvoering. ‘Niet alleen voor milieubehoud, maar vooral ook voor hun toekomst. Wanneer boeren duurzaam productief zijn, vergroten ze immers hun erfenis en de mogelijkheden voor toekomstige generaties.’

Het kost tijd, legt Marcel Clement, Senior Manager Sustainable Value Chains van de Rainforest Alliance uit in een interview op de site van DOE MAAR LEKKER DUURZAAM. “Als ze het eenmaal door hebben, zie je dat ze er ook mee doorgaan als wij niet meer langs komen.”

Cacaoboeren op Sulawesi krijgen training van de Rainforest Alliance. Foto: Meghan Madden.

Cacaoboeren op Sulawesi krijgen training van de Rainforest Alliance. Foto: Meghan Madden.

Strenge richtlijnen
Landbouw vormt een van de grootste oorzaken voor de wereldwijde ontbossing. Per minuut verdwijnt er ongeveer 30 hectare aan bos. Ongeveer drie en half keer Nederland. Samen met boeren en andere partners zorgt Rainforest Alliance ervoor dat producten worden verbouwd in overeenstemming met strenge richtlijnen om de bossen en de dieren en planten die er leven te beschermen. En tegelijk boeren, arbeiders en lokale gemeenschappen een beter leven te geven.

marcel

Marcel Clement, Rainforest Alliance Nederland.

Koffie
Marcel Clement werkt inmiddels bijna tien jaar bij Rainforest Alliance. Daarvoor werkte hij als internationaal koffiehandelaar en woonde hij jaren in de tropen. In Guatemala zag hij met eigen ogen hoe bossen in een paar jaar tijd verdwenen om plaats te maken voor maïsteelt. “Ik zag letterlijk hoe de aarde brandde en wilde daar iets tegen doen. Rainforest Alliance gaf mij de mogelijkheid om in Guatemala een programma voor koffieboeren op te zetten. In ons bosbouwprogramma hebben wij de boeren daar vooral geleerd hoe je uit bossen ook inkomen kunt genereren.”

Het gaat met name om boeren die thee, tropische vruchten, koffie en cacao verbouwen. Het logo van Rainforest Alliance – de groene kikker – vind je bijvoorbeeld terug op Lipton-thee en Magnum-ijsjes. Inmiddels voldoet 14,5 procent van alle cacao en 14 procent van alle thee die wereldwijd wordt geproduceerd aan de richtlijnen van Rainforest Alliance.

Lees het hele interview op de website van DOE MAAR LEKKER DUURZAAM.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s