Rainforest Alliance

6 Feiten over Wetlands

On the Sixth Day of Christmas My True Love Sent to Me… Six Geese-a-Laying

Een kerstblog over ganzen? Nee dit wordt geen culinaire blog. Ganzen spelen een belangrijke rol voor zowel mens als natuur omdat ze overal te vinden zijn. Ze zijn veel te vinden op en rond open en natte gebieden. Zoals ons kikkerlandje. Nagenoeg elk land ter wereld heeft zulke wetlands. Daarom vandaag 6 feiten op een rijtje over wetlands. Daar is meer te vinden dan ganzen alleen.

Wetlands in Costa Rica.

Wetlands in Costa Rica.

  1. Er zijn verschillende soorten wetlands, zowel met zout, brak als zoet water. Er zijn meren, vijvers, waterbeekjes, kanalen maar ook moerassen, estuaria en delta’s. Een groot deel van ons land bestaat van oorsprong uit wetlands. Dat zie je nog goed terug in natuurgebieden als de Biesbosch of De Weerribben.
  2. Wetlands behoren tot de meest complexe, biodiverse en productieve ecosystemen ter wereld. Ze spelen een essentiële rol in het filteren van zoet water, verbinden verschillende ecosystemen met elkaar en hun water is rijk aan voedingsstoffen, vis en vegetatie. Daarom vormen ze ook zo’n goede habitat voor trekvogels. Zoals ganzen.
  3. Ondanks hun cruciale rol voor het milieu worden wetlands vaak drooggelegd om bedrijventerreinen, wegen en huizen te bouwen.
  4. Midden-Amerika staat ook wel bekend als ‘reuze wetland’ omdat het begrensd wordt door twee kusten en het honderden binnenlandse kanalen, rivieren, meren en beken kent. De meest belangrijke wetlands van Midden-Amerika zijn de riffen van het Mesoamerikaanse Barrièrerif, voor de kust van Belize. Die is ruim 220 kilometer lang.
  5. Wetlands zijn geweldige plekken om bijzondere vogels te zien. Vaak kun je dat het best doen vanuit een kano of fluisterboot, zodat je de moerassen en mangroven nog beter leert waarderen.
  6. Alle Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen en bossen zorgen ervoor dat de kwetsbare ecosystemen en habitats op en rond hun gebied worden beschermd. Zoals wetlands en oeverzones. Verder beschermen ze wilde dieren door het tegengaan van ontbossing, het beschermen van rivieroevers tegen erosie en door het verbod op de jacht op en handel in wilde dieren.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s