Klimaatverandering

Van Lima naar Parijs

De klimaattop (COP20) in de Peruaanse hoofdstad Lima zal geen klimaatverdrag opleveren. Dat is het doel van de volgende top volgend jaar in Parijs. Maar het momentum van de huidige klimaatbeweging kan het VN-proces wel het nodige gevoel van urgentie geven. Een urgentie die al wordt gevoeld door de mensen wereldwijd die al leven met de gevolgen van de opwarming van de aarde. Jeff Hayward leidt momenteel de delegatie van Rainforest Alliance in Lima. Hij schreef deze blog.

Schaduwbomen op een koffieplantage in El Salvador. Foto: O. Komar/SalvaNATURA.

“Dat gevoel van urgentie kon je terugvinden bij de People’s Climate March in de straten van New York, met ongeveer 400.000 deelnemers, en bij duizenden deelnemers aan soortgelijke demonstraties in de rest van de wereld. Je kunt het vinden in recente IPCC-rapporten, de verklaringen van de VN Klimaattop en de overeenkomst die de VS en China onlangs over broeikasgassen afspraken. En dat gevoel is de motor achter vooruitstrevende klimaatinitiatieven op regionaal en lokaal vlak, die wereldwijd worden opgezet.

Wereldwijd verdrag
In het beste scenario zal COP20 dat gevoel van urgentie meenemen. Maar zelfs als het helpt om de weg makkelijker te maken voor een wereldwijd verdrag, zal het aanpakken van de opwarming van de aarde afhangen van een reeks andere overeenkomsten op vele niveaus. Denk aan de verschillende uitstotende landen, slechts 20 landen zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de broeikasgasuitstoot op aarde, en de sectoren met grote klimaatimpacts.

Landbouw en bosbouw
Energie is niet de enige sector waar het omgaat bij klimaatproblemen, al staat het wel bovenaan de lijst. Landbouw, bosbouw en andere manieren van landgebruik, zoals de conversie van wetlands en graslanden, zijn verantwoordelijk voor een kwart van alle broeikasgassen. Het meest recente IPCC-rapport en VN Klimaattop laten zien dat bosbouw en landbouw een belangrijke bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde. De verklaring over bossen op de klimaattop in New York noemt soja, palmolie, vlees en papier als de oorzaak voor de helft van de wereldwijde ontbossing, en roept op om deze ontbossing voor 2030 te stoppen. De impact hiervan zal gelijk zijn aan de uitstoot van alle auto’s wereldwijd. Of aan de gehele economie van de Verenigde Staten.

Jeff Hayward van de Rainforest Alliance

Jeff Hayward van de Rainforest Alliance

Ontbossing
Ook al is de uitstoot van broeikasgassen vanuit landbouw en bosbouw afgenomen, en neemt de ontbossing in de Braziliaanse Amazone langzamerhand af, toch laat een nieuwe analyse van IMAZON zien dat de ontbossing vorig jaar weer steeg met 29 procent en dit jaar zelfs met 190 procent. Dat baart zorgen voor de Amazone, voor tropische wouden wereldwijd. En dus voor ons allemaal.

Brazilië vecht tegen ontbossing vooral met handhaving, met stokken en niet met wortels. Om echt winst te boeken en te behouden, hebben we allebei nodig. We moeten een eind maken aan de ontbossing voor de productie van vlees, palmolie en soja. Eerst door vrijwillige acties van bedrijven, daarna door het maken en handhaven van wetten en verdragen. Tegelijkertijd moeten we zien te voldoen aan de behoeften van een groeiende wereldbevolking, zonder daarbij bossen kapot te maken. Dat betekent het verhogen van opbrengsten op de bestaande akkers, het herstellen van gedegradeerd land en het waardevoller maken van bestaande bossen door middel van programma’s als REDD+ and Forest Stewardship Council (FSC) certificering.

Duurzame strategieën
In Lima zal de Rainforest Alliance delegatie een aantal manieren presenteren hoe wij verder gaan met deze strategieën in het veld. In Brazilië hebben we bijvoorbeeld de eerste duurzame, ontbossingvrije veeboerderijen gecertificeerd. Daarnaast promoten we actief duurzame veeteelt. In het Andes-deel van de Amazone laten we zien hoe verschillende programma’s werken: duurzame veeteelt in Colombia, commerciële herbebossing in Ecuador en duurzame oogst van hout en niet-houtproducten in Peru, zoals palmvruchten. Met succes hebben zij de uitstoot van broeikasgas verminderd, Amazonewoud beschermd en gedegradeerd land hersteld. Daarnaast hebben ze gezorgd voor meer landbouwproductiviteit, meer economische beloning voor de landgebruikers en het levensonderhoud van boeren verbeterd.

Deze initiatieven laten een glimp zien van het potentieel dat Lima in huis heeft: meer regionale en bilaterale acties, en de erkenning dat er multidisciplinaire, oplossingen op meerdere niveaus nodig zijn om de economische vooruitzichten van mensen te versterken en tegelijk de klimaatimpacts te verkleinen.

Leiders zijn er genoeg
We staan op een kritisch punt in de geschiedenis en er zijn genoeg leiders op het gebied van natuurbescherming onder de miljarden mensen die van land afhankelijk zijn in hun levensonderhoud. Zoals Leandro Salinas, een boer die klimaatvriendelijke koffie verbouwt in een kwetsbare regio in de Mexicaanse deelstaat Oaxaca, waar klimaatverandering het leven van koffieboeren bedreigt. “Ook al veroorzaken wij het niet, maar zijn het anderen die dat doen. Toch moeten wij iets doen.”

De opwarming van de aarde dwingt niet alleen mensen op afgelegen atollen en laaggelegen kustgebieden om hun huis te verlaten. Het dwingt ook kleine boeren, bosbouwers en anderen wiens levensonderhoud afhankelijk is van land om te verhuizen. Nu de druk stijgt, hebben zij financiering, kennis en technologie nodig om te kunnen omgaan met steeds ernstigere klimaatimpacts en om echt levensvatbare alternatieven te vinden voor het kappen van bossen voor akkers en hout.

Daarom is het absoluut noodzakelijk voor de wereldwijde leiders om de klimaatdoelen ook te richten op voedselproductie en duurzaam levensonderhoud. COP20 is voor hen een kans om deze zaak hoger op de agenda te krijgen en te integreren in verschillende landen, regio’s, en internationale overeenkomsten. Dat zou de weg naar Parijs verder effenen.”

Jeff Hayward is de directeur van het klimaatprogramma van de Rainforest Alliance. Momenteel leidt hij de Rainforest Alliance delegatie op de COP20-bijeenkomst in Lima, Peru.

Regenwoud vanuit de lucht. Foto: David Dudenhoefer.

Regenwoud vanuit de lucht. Foto: David Dudenhoefer.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s