Rainforest Alliance

3 redenen waarom kippen zo belangrijk zijn voor boeren

On the Third day of Christmas My True Love Sent to Me… Three French Hens

In deze adventsblog kijken we eens nader naar kippen. Wist je dat ze een hele belangrijke rol kunnen spelen bij het opbouwen van een duurzaam levensonderhoud van kleinschalige boeren en bij het beschermen van het milieu? Hier zijn drie manieren waarom kippen zo belangrijk zijn bij duurzame landbouw. En daarbij hoort natuurlijk niet de grote intensieve vleesindustrie, zoals we die in Nederland kennen.

chicken
1. Kippen zijn een alternatief voor bushmeat
In West- en Centraal-Afrika is het heel gewoon om wilde dieren te jagen voor voedsel. Ook beschermde dieren als chimpansees en gorilla’s staan vaak op het menu. Bushmeat is dan ook een serieuze bedreiging voor de biodiversiteit in deze regio’s. Niet voor niets vormen kippen een belangrijk onderdeel van het werk van de Wild Chimpanzee Foundation (WCF) in Ivoorkust en Liberia. Hun missie is om wilde chimpanzees en hun natuurlijke habitat in tropisch Afrika te beschermen. De Rainforest Alliance werkt samen met de WCF om duurzame landbouw te promoten in de regio. We stimuleren gemeenschappen daarbij om kippen te houden, en zelfs vissen te kweken. Om zo de jacht op wilde dieren voor bushmeat terug te dringen.

2. Kippenpoep is goed voor het gewas
Kippenpoep kan goed gebruikt worden als organische mest. Het is een waardevolle bron aan stikstof, de belangrijkste voedingsstof die planten nodig hebben om groen en bladerrijk te worden. Boeren op Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen worden aangemoedigd om organische mest te gebruiken en om het gebruik van landbouwgif te reduceren. Door het gebruiken van ‘afvalproducten’ als kippenmest kunnen de boeren ook de kosten om hun gewassen te laten groeien verminderen. En tegelijkertijd vriendelijk zijn voor het milieu.

3. Kippen zorgen voor inkomen voor vrouwen
Pluimvee houden is vaak de taak voor de vrouwen van plattelandsgemeenschappen. Het is een belangrijke taak op kleinschalige boerderijen. Niet alleen zorgen kippen voor vlees en eieren voor de hele familie, een belangrijke rol in de voedselzekerheid, ook kunnen ze makkelijk verkocht en verhandeld worden tegen geld of andere belangrijke items. In tegenstelling tot het houden van groter vee kunnen de dagelijkse taken die bij het kippenhouden horen makkelijk worden gecombineerd met andere huishoudelijke taken. De marketing van pluimvee en bijbehorende producten is vaak helemaal in handen van de vrouwen. De inkomsten die daarbij horen zijn dan ook van hen.

One thought on “3 redenen waarom kippen zo belangrijk zijn voor boeren

  1. Pingback: Kippenteelt maakt vrouwen Ivoorkust trots | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s