Biodiversiteit

Een lied voor de schildpadden

On the second day of Christmas my true love sent to me… two turtle doves

In tegenstelling tot de tortelduiven in het beroemde kerstlied waaraan wij onze adventsblogs ophangen, hebben zeeschildpadden geen blij en gelukkig kerstlied te zingen. Alle zeven soorten zijn bedreigd. Maar er is gelukkig wel goed nieuws te melden. Steeds meer mensen wereldwijd zetten zich in voor het behoud van deze unieke zeedieren.

Alle zeven zeeschildpadden worden gejaagd door de mens voor hun vlees, eieren en schelpen. Daarnaast worden ze vaak per ongeluk gevangen in de commerciële visserij, en staan ze ook op het menu van veel roofdieren. Vanaf dat ze in het ei zitten tot ze volwassen rondzwemmen in onze oceanen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het voortbestaan van zeeschildpadden. Wereldwijd worden steeds meer maatregelen genomen om de kwetsbare dieren te beschermen. Bijvoorbeeld door het gebruik van special visnetten, het uitdoen van alle lichten op stranden tijdens het broedseizoen tot het organiseren van speciale beschermingsprogramma’s.

Om je even kennis te laten maken belichten we hier twee soorten zeeschildpadden:

Soepschildpad of Groene zeeschildpad (Chelonia mydas)

Groene schildpad. Foto: Alessandro Dona.

Groene schildpad. Foto: Alessandro Dona.

  • Groene zeeschildpadden hebben een grijs, groen, zwart en bruin schild. Volwassen groene zeeschildpadden zijn planteneters. Hun dieet bestaat voornamelijk uit zeegrassen en algen. Verondersteld wordt dat hun groene dieet de reden is dat ze het groenig gekleurde vet produceren, wat hun de toepasselijke naam groene schildpad geeft.
  • Ze kunnen snelheden bereiken tot 56 km per uur.
  • Ze ademen lucht en kunnen tijdens hun slaap tot twee uur lang onder water blijven zonder weer naar boven te komen voor zuurstof.
  • Vrouwtjes nesten ’s nachts, waarbij ze ongeveer 100 eieren per keer in haar nest, een gegraven kuil op het strand achterlaat. Vrouwtjes keren daarvoor altijd terug naar het strand waar ze zelf zijn geboren zijn. Vaak leggen ze daarvoor grote afstanden af om daar te komen vanuit hun leefomgeving, waar ze zich de rest van het jaar voeden.

Onechte karetschildpad (Caretta caretta)

Onechte karetschildpad. Foto: Damien du Toit.

Onechte karetschildpad. Foto: Damien du Toit.

  • Onechte karetschildpadden, zo genoemd vanwege hun grote hoofden, zijn zeereptielen die regelmatig aan de oppervlakte komen om adem te halen.
  • Hun gemiddelde gewicht is rond de 113 kilo, maar er zijn wel eens exemplaren gevonden die ruim 450 kilo wogen.
  • De volwassen Onechte karetschildpadden hebben krachtige kaken, die ze gebruiken om hun prooi te verorberen, zoals hoefijzerkrabben, mosselen en zee-egels. Ze voeden zich ook met kwallen, maar hebben verrassend genoeg geen last van hun stekende giftige tentakels.
  • De Onechte karetschildpad leeft wereldwijd. Van tropische, subtropische tot gematigde wateren. Van Newfoundland tot Argentinië in de Atlantische Oceaan, en van Alaska tot Chili in de Stille Oceaan.

Ontdek meer over een aantal van’s werelds meest bedreigde dieren, wat wij bij de Rainforest Alliance doen en wat jij zelf kunt doen om ze te helpen.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s