Rainforest Alliance

5 boeren met wie wij samenwerken

Nu het oogstseizoen haar einde nadert genieten wij nog even van onze laatste najaarsproducten die de natuur voortbrengt, zoals appels, walnoten en pompoenen. De bewuste consumenten onder ons halen deze producten bij lokale boeren, zowel voor de versheid als om goed te zijn voor onze aarde. Toch, naast onze najaarsrijkdom is er zoveel voedsel dat we van duizenden kilometers halen. Vandaag daarom een blog ter ere van al die mensen die samen met ons werken aan de lekkernijen die wij van ver halen en tegelijk zorgdragen voor hun stukje van onze aarde. 

Simon Langat op zijn theeplantage in Kenia.

Simon Langat op zijn theeplantage in Kenia.

Zoals Simion Langat, kleinschalige theeboer in Kenia. “Deze boerderij is ons leven”, vertelt hij. “Op de Rainforest Alliance farmer field school hebben we geleerd om de intervallen voor het plukken te verlagen. Daardoor zijn mijn opbrengsten aanzienlijk gegroeid. We leerden ook om water te besparen en hoe we op veilige manieren de verschillende soorten afval, die we op de boerderij produceren, te beheren. Thee is onze belangrijkste inkomstenbron. Het helpt ons schoolgeld te betalen en om de verdere ontwikkeling van ons bedrijf te financieren.”

eriberto-ruiz

Eriberto Ruiz laat verse bananen zien.

“Ze doen dingen anders hier”, vertelt arbeider Eriberto Ruiz  over zijn werk op de Finca Santa Marta, een gecertificeerde bananenplantage in Costa Rica. “De plantage voorziet ons in allerlei voordelen, zoals sociale zekerheid, betaalde vakanties, feestdagen, een kerstbonus en betaling van overuren. Ik hou echt van mijn werk, de boerderij en de mensen die hier werken.”

adrien-kouadio

Adrien Kouadio is trots op zijn cacaobonen.

“Ik kap geen bomen in mijn veld, ik plant ze, om de cacao te beschermen, het milieu te beschermen en mijn land te beschermen”, legt Adrien Kouadio uit, een cacaoboer uit Ivoorkust. “Als je de training van de Rainforest Alliance volgt, zal je cacao groeien en bloeien. Het kan je een beter leven brengen.”

vida-tsatso-boaful

Vida Tsatso Boaful laat de cacaovruchten op haar land zien.

“Sinds ik ben gaan werken op de manier die ze me hebben geleerd in de trainingssessies blijft mijn oogst in de cacaoproductie maar verbeteren”, vertelt Vida Tsatso Boaful, cacaoboer in Ghana. “Het is gegroeid van drie zakken per 0,4 hectare tot ongeveer tien zakken per 0,4 hectare. De meeste vrouwen in het programma kunnen dat bevestigen. Onze kinderen zijn nu gelukkig op school.”

leticia-monzon

Letica Monzon is blij dat de vervuiling nu weg is op haar koffieboerderij.

“Als moeder wil ik zeggen dat het welzijn van mijn kinderen is verbeterd door het programma van de Rainforest Alliance”, aldus Leticia Monzon, koffieboer in Guatemala. “Voordat we meededen was er veel vervuiling. Alles kwam in de waterstromen op het land terecht. Vandaag de dag is dat allemaal anders. Het afvalwater vangen we op in sedimentatiebaden. Niet-organisch afval gaat in een speciale kuil, en de organische vuilnis wordt op de juiste manier behandeld. We verbeteren op elk niveau.”

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s