Biodiversiteit

Wanneer een boom omvalt……

FTF_2014_Instagram-Muir_Quote-NL
Het is Wereld Filosofie Dag! We hebben de neiging om vandaag door te brengen met het zoeken naar het antwoord op dit eeuwenoude raadsel: ‘Wanneer een boom in het bos omvalt en er is niemand om dat te horen, maakt het dan geluid?’

Terwijl je aan piekeren bent over de metafysische dimensies van deze vraag, delen wij graag een aantal echte, harde waarheden over bomen en bossen met je:

  • Onze bossen, waar de helft van alle diersoorten op aarde te vinden is, verdwijnen met de snelheid van zo’n 38 miljoen hectare per jaar. Dat is een voetbalveld per elke 78 seconden.
  • Regenwouden, belangrijk voor elk gezondheidsaspect die je maar kunt bedenken voor onze planeet, verdwijnen in een alarmerend tempo: elk jaar wordt een gebied ter grootte van Nicaragua vernietigd. Hier zijn 9 feiten die iedereen zou moeten weten over regenwouden, die ons voorzien van veel van onze meest populaire alledaagse producten.
  • Regenwouden zijn de thuisbasis van de meest betoverende diersoorten.
  • In de regenwouden wonen veel helden die zich inzetten voor het behoud van de ecologische krachtpatsers waarin ze wonen. Zoals Juana Payaba Cachique en haar zus Vilma, organisatoren van de moedige en succesvolle strijd om de regio Madre de Dios van de Peruviaanse Amazone te verdedigen tegen de verwoestingen van goudwinning.

En die boom die omvalt in het bos? Of die geluid maakt of niet kunnen we je niet zeggen. Wel dat het beter is als deze gewoon blijft staan. Zoals de Schots-Amerikaanse natuurbeschermer al observeerde: “Als we iets proberen op zichzelf uit te lichten komen we er altijd weer achter dat het verbonden is met al het andere in het universum.”

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s