Landbouw

Duurzaamheid cacaosector is urgenter dan ooit

Chocolade wordt een onbetaalbaar schaars goed, zo kopte het AD vandaag. De vraag naar cacao groeit harder dan het aanbod. En omdat cacaoboeren te weinig verdienen stappen ze liever over naar andere gewassen.

Vooral de vraag naar chocolade in opkomende landen groeit enorm. Zo kochten Chinezen in 2010 samen nog 40.000 ton chocola, nu vier jaar later is de afzet bijna verdubbeld, tot 70.000 ton. Tel daarbij op de enorme vraag die er al is vanuit het Westen en dat steeds meer cacaoboeren ermee willen stoppen, en je kunt stellen dat er een cacaoprobleem is.

Dus, waarschuwen chocoladefabrikanten als Mars en het Zwitserse Barry Callebaut, over het dreigende tekort aan cacao. In 2020 zou dat al oplopen 1 miljoen ton cacao, goed voor ruim 7 miljard chocoladerepen. In 2030 zal tekort verdubbeld zijn tot 2 miljoen ton cacao.

Versterken van boeren
Kortom er moet iets gebeuren. De Rainforest Alliance werkt sinds 2006 aan het versterken van de positie van kleinschalige cacaoboeren. Zowel op het land als in de markt. Dat doen we onder meer door training te geven hoe ze beter om kunnen gaan met natuurlijke bronnen, hun productiviteit kunnen verhogen en zich kunnen verzekeren van betere leef- en arbeidsomstandigheden.

Urgentie
Ons werk is urgenter dan ooit, niet alleen voor de boeren maar ook voor de bedrijven die cacao nodig hebben voor hun chocoladeproductie. “Wereldwijde productiviteit van cacao op de lange termijn wordt steeds minder”, stelt Alex Morgan, senior manager van de Rainforest Alliance. “De industrie ziet de uitdaging om hun voorraad veilig te stellen beseft dat duurzaamheid een prioriteit is.”

Betere prijs voor de boer
In ieder geval moet de boer daarbij een betere prijs krijgen voor zijn cacao. De cacaosector heeft een omzet van 1 miljard euro, maar toch leven de meeste kleine cacaoboeren onder de armoedegrens. Hoe kan dat? De verschillende partijen in de handelsketen, van cacaohandelaren, fabrikanten tot consumenten, moeten daar samen voor zorgen.

Dankzij ons trainingsprogramma leren boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azie landbouwmethoden te gebruiken die niet alleen duurzaam zijn voor hun land en het milieu maar ook meer opleveren. We garanderen geen minimumprijzen voor de boeren, toch verkopen Rainforest Alliance gecertificeerde boeren hun cacao tegen hogere prijzen.

Dankzij de immer groeiende vraag naar duurzame gewassen.

Kijk wat de impact is van certificering op het leven van een cacaoboer uit Ivoorkust:

 

2 thoughts on “Duurzaamheid cacaosector is urgenter dan ooit

 1. Zeg nu eens gewoon heel eerlijk: hoeveel verdient de gecertificeerde boer nu beter dan in de gewone handel? Han van UTZ beweerde op mijn blog :

  de knoppen om aan te draaien en eea goed te beinvloeden zijn beperkt, helaas

  . Dit in antwoord op mijn vraag hoe het toch komt dat studie na studie uitwijst, dat de cacaoboer structureel arm blijft, ondanks de ongetwijfeld goede bedoelingen van de certificaten? https://fairtradekookboek.wordpress.com/2014/11/15/ethisch-als-metafoor-voor-duurzame-armoede-meerdanniksmaarniksmeerdandat/

  Mijn gevoel zegt dat deze megabedrijven dubbel spel spelen. Ze willen af van kleine boeren en cacao op grootschalige plantages gaan winnen. De smaak gaat er op achteruit, maar China wil vast wel aan de koetjesreep, so what.

  Enkel wanneer de certificeerders en eerlijke handelaars open kaart spelen, gaat er nog iets ten goede van die cacaoboeren in Afrika uit de bus kunnen komen – anders wordt of blijft het gewoon de collectebus.

  Daarom mijn vraag: wat is een eerlijke prijs voor de cacaoboer? Wanneer jullie die niet kunnen bepalen, waarom zouden die MNO’s dat dan wel moeten kunnen?

  Vriendschappelijke groeten
  Steven

  • Hallo Steven, excuus voor de late reactie. We krijgen veel spamreacties hier, die van jou is daardoor uit het zicht verdwenen.

   Certificeerders, – of laten we voor onszelf praten, Rainforest Alliance – leren boeren om effiënter en beter te werken. Daardoor stijgt hun productie, en wordt de kwaliteit beter. Daarmee stijgt ook hun inkomen. In sommige sectoren, en cacao in West Afrika is zo’n sector, zijn de inkomens zo laag dat er meer nodig is om een goed inkomen voor de boeren te realiseren. Certificering is een middel, maar daarmee kun je jammer genoeg niet alle problemen van een sector oplossen. Zoals gewoonlijk ligt de situatie complexer dan alleen maar de lage prijs die boeren ontvangen – al willen we die absoluut niet bagatelliseren.

   Als boeren maar een heel klein stukje grond erven, is het dan reëel om te verwachten dat dat genoeg opbrengt om van te leven?

   Nee. Die boeren hebben gewoonlijk dan ook andere nevenactiviteiten, op de boerderij en daarbuiten, net als veel boeren in Nederland trouwens. Uit onze auditing data bleek dat 22% van het inkomen komt uit cacao, 28% uit andere gewassen en de rest uit vee, handel en ander werk, zie slide show van Jessica Grillo op Sustainable Brands (http://www.sustainablebrands.com/digital_learning/slideshow/natural-selection-evolution-social-impact-metrics).

   Niemand in de keten maakt woekerwinsten, maar de prijzen liggen gewoon (te) laag en cacao is erg arbeidsintensief. Misschien zullen sommige boeren kiezen voor andere producten, zoals rubber. Maar daar is de chocolade-industrie natuurlijk niet mee geholpen. Ze investeren dan ook in de kleine boeren.

   Wij kunnen niet zomaar hogere prijzen afdwingen in onze standaarden. Daarmee zouden we ‘onze’ boeren uit de markt drukken. Liever werken we aan andere oplossingen, samen met andere standaarden, door te bepalen wat een leefbaar loon zou zijn, en te werken aan graduele loonsverhogingen en een sterkere onderhandelingspositie voor de boeren.

   En ja, hopelijk moeten we dan in de toekomst meer gaan betalen voor onze chocoladereep.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s