Duurzaamheid/Landbouw

De 10 Principes van Duurzame Landbouw

Maar liefst 70 procent van de ontbossing wereldwijd wordt veroorzaakt door oprukkende landbouw. Boeren vormen de grootste bedreiging voor de biodiversiteit van regenwouden. Ze zijn in hun werk vaak verantwoordelijk voor bodemerosie, watervervuiling en de verwoesting van de leefomgeving van wilde dieren.

De Rainforest Alliance helpt boeren om gewassen op duurzame manier te verbouwen. Op een manier die zowel goed is voor mens en natuur. Daarbij gebruiken we de 10 principes van duurzame landbouw, die het internationale duurzame landbouwnetwerk SAN hanteert.

 

 1. Een managementsysteem voor sociale en milieuzaken
  Gecertificeerde lanbouwbedrijven, van grote plantages tot kleinschalige boeren, maken gebruik van een managementsysteem voor sociale- en milieuzaken. Die moeten toegepast zijn op de complexiteit van hun activiteiten en voldoen aan lokale wetgeving. Zo houden de boerderijen hun energieverbruik bij, doen hun best om dit verbruik te verminderen en gebruiken hernieuwbare energie.
 2. Behoud van het ecosysteem
  Boeren moeten bestaande ecosystemen op en rond hun boerderijen beschermen en helpen bij het herstel van kwetsbare gebieden. Dit bereiken ze door waterwegen en wetlands te beschermen tegen erosie en vervuiling, illegale boskap te verbieden en door vegetatiebuffers op te zetten.
 3. Bescherming van het wild
  Het jagen op wilde dieren is verboden op gecertificeerde boerderijen. Ook het houden van wilde dieren in gevangenschap is verboden net als het winnen van wilde planten.
 4. Behoud van schoon water
  Gecertificeerde boerderijen voeren activiteiten uit om water te beschermen en verspilling van water te voorkomen. De boerderijen gaan vervuiling van oppervlak- en grondwater tegen door afvalwater te behandelen en te monitoren.
 5. Goede arbeidsomstandigheden
  De werknemers op gecertificeerde boerderijen worden behandeld met respect en in overeenstemming met de belangrijkste conventies van het ILO (International Labor Organization). Ze krijgen op zijn minst een legaal minimum loon betaald en hebben toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Kinderen jonger dan 15 jaar, of de leeftijd die door lokale wetgeving is bepaald, mogen niet werken.
 6. Veilige werkomstandigheden
  Gecertificeerde boerderijen hebben gezondheids- en veiligheidsprogramma’s om het risico op ongelukken te verkleinen en de gezondheid van de werknemers te beschermen, die werken onder gevaarlijke omstandigheden zoals het bedienen van machines of werken met toegestane pesticiden.
 7. Goede relatie met plaatselijke gemeenschappen
  Gecertificeerde boerderijen zijn goede buren in de gemeenschappen waartoe ze behoren. Ze informeren de gemeenschappen en lokale belanghebben in hun omgeving over hun activiteiten en plannen. Ze voeren discussie over de impact van hun activiteiten en dragen bij aan lokale ontwikkeling door mensen in dienst te nemen, training en openbare werkzaamheden.
 8. Geïntegreerde gewasbescherming
  Gecertificeerde boerderijen monitoren ziektes en ongedierte op hun gewassen en gebruiken biologische en mechanische methoden als eerste keus in de bestrijding ervan. Wanneer er serieuze economische schade dreigt door ziekte of ongedierte kunnen bepaalde pesticiden worden gebruikt maar alleen op een zo veilig mogelijke manier voor de werknemer, de lokale gemeenschap en het milieu. Genetisch gemanipuleerde gewassen worden niet verbouwd op gecertificeerde boerderijen.
 9. Goed beheer en bescherming van de bodem
  De SAN werkt aan de verbetering van de bodem op lange termijn. Daarom propageren gecertificeerde boerderijen organische mest, bodembedekkende vegetatie en planten ze natuurlijke barriers om erosie en wegspoelen van sedimenten richting rivieren, beken en meren te voorkomen.
 10. Afvalbeleid
  Gecertificeerde boerderijen zijn bewust van de hoeveelheid afval die ze genereren. Afval wordt beheerd door recycling, vermindering van consumptie en hergebruik. Afval wordt gesorteerd, behandeld en afgevoerd op een manier die een zo klein mogelijke impact heeft op het milieu en de gezondheid van de werknemers en gemeenschappen. De boeren zijn bewust van hun uitstoot van broeikasgas en hoe ze hun ecologiche voetafdruk kunnen verkleinen.

Kijk hier voor meer informatie over ons werk in duurzame landbouw. 

 

One thought on “De 10 Principes van Duurzame Landbouw

 1. Pingback: 2015: Het jaar van de bodem | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s