Biodiversiteit

De laatste hoop voor El Salvador’s regenwoud

El Salvador heeft de grootste bevolkingsdichtheid van Latijns-Amerika met 245 mensen per vierkante kilometer. Niet voor niets staat er nog maar 2 procent van het regenwoud in het land overeind. Het grootste deel is gesneuveld voor de landbouw, zelfs op de meest steile hellingen. De Rainforest Alliance werkt samen met lokale organisaties om de laatste stukken woud van het Midden-Amerikaanse land te beschermen. 

Het belangrijkste overgebleven natuurgebied van El Salvador is het nationale park Bosque El Impossible, ‘het onmogelijke bos’. Het woud ligt in het departement Ahuachapan, vlakbij de grens met Guatemala en bestaat uit dichte droge tropische bossen die deel uitmaken van een groter bos- en berggebied, genaamd Apaneca-Ilmatepec. De hoogte van het ruim 3600 hectare grote woud varieert van 274 meter tot 1300 meter boven het zeeniveau en kent de meest heldere wateren van heel El Salvador. Met haar unieke natuurpracht biedt het natuurpark een thuis voor meer dan vijfhonderd soorten vogels, waaronder de koningsgier, de bruine hokko en de wenkbrauwmotmot. De bossen vormen verder het jachtgebied voor wilde zwijnen, ocelots, tijgerkatten en poema’s.

Schaduwkoffie aan de rand van het woud. O. Komar-SalvaNATURA

Schaduwkoffie aan de rand van het woud. Foto: O. Komar-SalvaNATURA


‘Het Onmogelijke Bos’

Het gebied kreeg haar naam omdat handelaren vanuit Guatemala om de markten van El Salvador te bereiken de ‘Onmogelijke Pas’ moesten oversteken, een steile bergpas die het park haar naam gaf.  Natuurbeschermers hebben de bouw van een illegale weg weten te voorkomen, en hebben succes gehad met het tegengaan van illegale jacht en houtkap in het bos. Toch staat het natuurgebied onder druk. De koffieplantages aan de rand van het bos pikken steeds meer stukken land in om ze te gebruiken voor de landbouw. Sommige van deze koffieboeren hebben de traditionele manier van koffie verbouwen onder schaduwbomen losgelaten voor meer onmilieuvriendelijke methoden, waarvoor de kap van bomen noodzakelijk is.

Schaduwteelt
De Rainforest Alliance werkt samen met SalvaNATURA en de Ecologische Stichting van El Salvador, een jonge maatschappelijke organisatie met meer dan vijftig vrijwilligers die zich inzetten voor de behoud van het natuurgebied. SalvaNATURA beheert het park al sinds 1991. Het behoud van het park is haar topprioriteit.

Samen met lokale bevolking promoot de organisatie schaduwteelt onder koffieboeren als alternatief voor de jacht en houtkap. Deze traditionele manier van koffie verbouwen vindt plaats onder de schaduw van de bomen van het woud, zodat zij ook nog een thuis kunnen vormen voor de dieren die er leven, met name de vogels. Tegelijk kunnen boeren profiteren van deze methode. Het levert hen betere kwaliteit koffie op, zodat ze meer inkomsten zullen genieten. De koffie die voldoet aan de criteria van het Rainforest Alliance landbouwprogramma wordt verkocht met de certificering van de Rainforest Alliance.

Koffie plukken in El Salvador.

Koffie plukken in El Salvador.

Laatste hoop
Het Bosque El Imposible is één van de laatste overgebleven oorspronkelijke bossen van El Salvador. Het is belangrijk dat meer land wordt opgekocht en als bos beheerd wordt door privé landeigenaren. Als een woud te klein is, is er namelijk weinig hoop om haar planten en dieren te beschermen. Dit woud is dan ook El Salvador’s hoop voor de toekomst. Als SalvaNATURA meer habitat kan toevoegen aan het gebied en kan samenwerken met landeigenaren om verwoeste stukken land te herstellen buiten de huidige grenzen van het park, kunnen de wilde dieren van het land weer meer zeker zijn over hun toekomst.

Bekijk een diavoorstelling over het Bosque El Imposible.

Help mee. Steun ons in ons werk om El Salvador haar natuur te helpen beschermen. Door bijvoorbeeld een stuk regenwoud te adopteren of een kleine donatie te geven. Volg ons op twitter of Facebook.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s