Bedrijfsleven/Bosbouw

Hoe het bedrijfsleven ontbossing kan tegengaan

Jarenlang was er vanuit het bedrijfsleven geen oog voor ontbossing. Dat is eindelijk aan het veranderen, stelt Brendan May, voormalig bestuurslid van de Rainforest Alliance en huidig voorzitter van Robertsbridge, organisatie van duurzaamheidsspecialisten.

“In ons werk van bedrijven adviseren over duurzame strategie, -risico’s en stakeholder relaties, komt steeds vaker het onderwerp op tafel wat het bedrijfsleven kan doen om ontbossing tegen te gaan. De dringende noodzaak om de bossen in de wereld te redden, -de CO2 die ze opslaan en de mensen en de biodiversiteit die ze onderhouden-, is, deprimerend genoeg, decennialang over het hoofd gezien. Maar de afgelopen jaren heeft deze noodzaak eindelijk zijn rechtmatige plek gekregen op de bestuursagenda’s, vaak in reactie op zeer effectieve campagnes vanuit het maatschappelijk middenveld.

Beleggers worden bewuster
Ook overheden zijn begonnen met een inhaalslag, al is er nog veel werk te doen. Beleggers, zelden in staat of bereid om een ​​lange termijn visie te nemen, beginnen zich steeds meer te realiseren dat een productieketen gebaseerd op de verwoesting van bossen misschien helemaal niet automatisch gelijk staat aan winst, zoals het vroeger misschien ooit wel was. Bedrijven hebben namelijk op de harde manier ontdekt wat er kan gebeuren als je deze problemen negeert. En NGO’s worden steeds vaker gevraagd om mee te denken om radicale oplossingen voor het probleem te vinden en niet alleen maar vanaf de zijlijn boos te schreeuwen.

Vragen
Vaak zijn er nog meer meer vragen dan antwoorden. Moet ‘geen ontbossing’ de norm worden, en kan dit eigenlijk wel? Wat is de beste rol voor bestaande certificeringssystemen daarin? En hoe kunnen we het beheer over die bossen verbeteren, de bossen die verloren zijn gegaan herstellen, en degenen compenseren die door ontbossing erop achteruitgaan? Hoe kunnen we gebieden beschermen die nog niet verwoest zijn door ontbossing, en tegelijkertijd voldoen aan de behoeften van armoedebestrijding en ontwikkeling?

Deze moeilijke uitdagingen hebben al geleid tot een levendig en soms wat bitter debat tussen de verschillende hoofdrolspelers uit de zakelijke en non-profit sectoren.

Regenwoud vanuit de lucht. Foto: David Dudenhoefer.

Regenwoud vanuit de lucht. Foto: David Dudenhoefer.

Lange schaduw
Waar we het in ieder geval allemaal over eens kunnen zijn is dat ontbossing een lange schaduw werpt over alles. Een schaduw die vaak onzichtbaar is voor iedereen, behalve voor de scherpste ogen. Het is niet alleen te zien in de voor de hand liggende producten zoals palmolie, papier en belangrijke grondstoffen zoals soja. Bijna elk product, huishoudelijk of industrieel, bevat vormen van op cellulose gebaseerde ingrediënten die heel goed geteeld kan zijn op land, dat ooit bewoond werd door oerbos.

Nu dat productie- en handelsketens steeds meer onderwerp worden van onderzoek, zullen we meer leren over wat voor effect ons aankoopgedrag als consument of bedrijf. Ten goede of ten slechte.”

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s