Thee

Wie zit er achter je kopje thee?

Steeds meer mensen wereldwijd drinken thee. De populariteit van de drank, getrokken van de bladeren van de Camellia sinensis plant, blijft maar groeien. Maar wie zijn de mensen die de planten verbouwen?

Van oorsprong komt de theeplant (Camellia sinensis) uit China. Naast dit land zijn echter ook India, Kenia, Sri Lanka, Indonesië, Argentinië en Brazilië de grootste exporteurs van de gedroogde theebladeren. Wereldwijd wordt er 2,4 miljoen hectare land gebruikt om thee te verbouwen. Dat is even groot als het totale Nederlandse landbouwareaal.

Maak kennis met de mensen in Kenia die met de Rainforest Alliance samenwerken om duurzame thee te verbouwen.

Monocultuur
Bij de teelt van thee komen veel milieu- en social-economische uitdagingen om de hoek kijken. Thee groeit weliswaar het hele jaar rond in tropische en subtropische gebieden en zorgt voor inkomsten voor veel mensen, met name theeplukkers. Toch vaak vormt de theebouw tegelijkertijd met haar monocultuur een bedreiging voor tropische wouden, en hun rijkdom aan biodiversiteit. De theesector veroorzaakt bodemerosie, misbruik van waterbronnen, vervuiling door landbouwgif en het kappen van bos voor hout, voor het drogen van de thee.

Daarnaast zijn er ook de nodige uitdagingen op het gebied van goede arbeidsomstandigheden van de arbeider en theeplukkers, hun huisvesting, gezondheidszorg en rechten. Omdat ze de strenge eisen van de Sustainable Agriculture Network (SAN)-standaarden volgen, zijn de boeren die Rainforest Alliance gecertificeerd juist bezig met de aanpak van deze problemen.

Certificering
De Rainforest Alliance startte haar eerste thee certificeringsprogramma in 2007. De eerste theeplantage die certificering ontving was Kericho, een thee estate die eigendom is van Unilever en de thee verbouwt voor merken als Lipton en PG Tips.

Bekijk de lijst Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen wereldwijd.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s