Klimaatverandering

Tegengaan van ontbossing is cruciaal voor ons klimaat

De regenwouden op onze wereld vormen een belangrijk deel van onze verdediging tegen klimaatverandering. Toch blijven we doorgaan met de kap ervan. Elk jaar verdwijnt er nog steeds een stuk bos ter grootte van Griekenland. De Rainforest Alliance helpt mee klimaatverandering te bestrijden door ontbossing tegen te gaan.

De Rainforest Alliance is in 1986 opgericht vanuit de zorgen over de ontbossing. In dat jaar verdween er elke minuut 20 hectare aan regenwoud en elke dag verdwenen er twee dozijn diersoorten.

CO2-uitstoot
Nog steeds is de kap van regenwoud immens. In de strijd tegen klimaatverandering moeten we ons niet alleen richten op nieuwe energiebronnen in plaats van de fossiele brandstoffen, ook is het dus van belang dat we ontbossing tegengaan. Ontbossing zorgt namelijk voor ongeveer 20 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Deze video is gebaseerd op satellietbeelden en laat de omvang van de ontbossing in de Amazone zien:

Alternatieven voor ontbossing
De Rainforest Alliance ontwikkelt innovatieve en duurzame alternatieven voor de vernietiging van bossen. We erkennen de universele behoefte aan bosproducten zoals hout en papier, helpen we bedrijven produceren en bron hout duurzaam, zonder dat ze te veel hout kappen of de habitat kapotmaken van talloze soorten.

De wereldwijde bevolkingsgroei vereist dat boeren meer voedsel produceren. We weten dat dit kan worden gedaan zonder overmatig gebruik van meststoffen of de vernietiging van het bos dat rivieren en andere waterstromen beschermt, bodemerosie voorkomt en een leefgebied vormt voor wilde dieren.

Onze oplossing? Door training, certificering en verificatie, bieden de Rainforest Alliance en haar partners bosbeheerders, boeren en de toeristische ondernemers de middelen om hun land op een verantwoorde manier te beheren. Eentje die niet ten koste gaat van de bossen en hun inwoners.

Regenwoud vanuit de lucht. Foto: David Dudenhoefer.

Regenwoud vanuit de lucht. Foto: David Dudenhoefer.

 

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s