Klimaatverandering/Landbouw

10 Dingen die je moet weten over Klimaatslimme Landbouw

De impact van klimaatverandering, zoals extreem weer, uitbraak van ziekten, droogte en veranderende seizoenen, wordt door steeds meer boeren gevoeld. In ontwikkelingslanden zijn vooral de kleinschalige en inheemse gemeenschappen die afhankelijk zijn van landbouw, kwetsbaar voor de effecten van het veranderende klimaat.

Daarom zijn wij hier bij de Rainforest Alliance bezig met het promoten van klimaatslimme landbouw (climate-smart agriculture-CSA). Met training en technische ondersteuning helpen we boeren om meer weerbaar te worden voor de effecten van klimaatverandering. Tegelijkertijd helpen we ze om de biodiversiteit te beschermen en over gender gelijkheid en duurzame ontwikkeling.

Klimaatslimme landbouw klinkt mooi, maar wat houdt dat nu precies in? Hier zijn tien zaken om te weten over onze aanpak voor klimaatslimme landbouw:

 1. Klimaatslimme landbouw gaat over voedselzekerheid en klimaatuitdagingen:
  -Het helpt boeren om zich beter aan te passen aan het veranderende klimaat door het verhogen van duurzame productie van hun gewassen.
  -Het draagt bij aan het terugdringen van de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering door vermindering, en verwijdering, van de uitstoot van broeikasgassen.
  -Het vergroten van nationale doelen voor voedselzekerheid en ontwikkeling helpt boeren aan een duurzaam economisch bestaan.
 2. Klimaatslimme landbouw houdt landbouwmethoden in.
  Denk aan composteren en andere bodembeheertechnieken en andere systemen om de bodemvruchtbaarheid en waterbehoud te verbeteren.
 3. Klimaatslimme landbouw bevordert maatregelen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
  Denk aan het tegengaan van de aantasting van bossen voor landbouw of veeteelt, het stimuleren van agrobosbouw,- het planten van extra bomen op boerderijen-, en een efficiënter gebruik van kunstmest.
 4. Diversificatie van gewassen.
  Het verbouwen van meerdere gewassen kan helpen bij de aanpak van voedselzekerheid. Ook zorgt het voor alternatieve inkomstenbronnen voor de boeren. Dat maakt ze minder kwetsbaar.
 5. Rainforest Alliance certificering is een pad naar de bevordering van klimaat slimme landbouw.
  Vandaag is ongeveer 5,2 procent van ’s werelds koffie, 14,5 procent van de cacao, 14 procent van de thee en 20 procent van de wereldwijd geëxporteerde bananen Rainforest Alliance gecertificeerd. Dat staat gelijk aan 1,1 miljoen boerderijen en 7,5 hectare aan landbouwgrond.
 6. Het planten van schaduwbomen.
  Een van de eisen voor die certificering is het planten van schaduwbomen op plantages. Met schaduwbomen kunnen boeren betere omstandigheden en productiesystemen creëren die helpen om gewassen te beschermen tegen wisselende temperaturen en onregelmatige regenval.
 7. De Rainforest Alliance steunt innovatieve landbouw CO2-projecten.
  We steunen projecten die het mogelijk maken dat kleinschalige boeren mee kunnen doen aan de handel in carbon credits en ook daaraan kunnen verdienen. Deze projecten stimuleren duurzame landbouw stimuleren en helpen verder gemeenschappen zich aan te passen aan klimaatverandering.
 8. C02-Bosprojecten
  Met de opslag van CO2 in bomen kan geld worden verdiend. De ontwikkeling van CO2-bosprojecten naast klimaatslimme landbouw kan zowel de boeren als het milieu helpen. De verkoop van carbon credits levert de boeren extra geld op door het planten van extra bomen daarvoor worden belangrijke natuurcorridors gecreëerd, die vitaal zijn voor lokale ecosystemen.
 9. Klimaatslimme handelsketens
  We helpen coöperaties te organiseren en betrekken leiders uit de voedselindustrie erbij, die zich vastleggen aan de inkoop van meer klimaatslimme grondstoffen. Zo kan het aantal boeren die klimaatslim werkt met een bepaald gewas groeien van een paar honderd naar een paar duizend en meer. Zo ontwikkelen we een klimaat slim landschap in de hele handelsketen.
 10. De voordelen van klimaatslimme landbouw zijn al te zien.
  Technische ondersteuning aan ruim vijfhonderd koffieboeren in Midden-Amerika heeft al geresulteerd in ruim drieduizend hectares koffieland dat nu duurzaam en klimaatslim wordt beheerd. Op dat land is al meer dan 218.000 aan CO2 opgeslagen. Dat is evenveel als de jaarlijkse uitstoot van zo’n 43.600 auto’s. Lees 3 voorbeelden van zulke succesvolle klimaatslimme koffieproductie.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s