Duurzaam voedsel

Steeds meer duurzame grondstoffen op Nederlandse markt

De Nederlandse voedselindustrie werkt steeds meer met duurzaam geproduceerde grondstoffen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor duurzame agro-grondstoffen, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde.

De Nederlandse marktpartijen hebben zich vastgelegd in concrete doelen om uiteindelijk alleen nog grondstoffen van duurzaam gecertificeerde origine in te kopen voor de Nederlandse markt. In die afspraken baseren ze zich op één of meerdere keurmerken om duurzaamheid te definiëren.

Zo wordt bijvoorbeeld het Rainforest Alliance keurmerk in Nederland gebruikt voor onder meer cacao, koffie, thee, tropisch fruit en specerijen. Hoe gaat de duurzame groei met die grondstoffen?

Koffie
Uit de monitor blijkt dat in 2013 de helft van de alle geproduceerde koffie in Nederland gemaakt van duurzaam geproduceerde koffiebonen, onder meer met het Rainforest Alliance keurmerk. Vier jaar geleden lag dat aandeel nog op 30 procent. Toch is er nog wat werk te doen. De leden van de Koninklijke Vereniging voor Koffie en Thee (KNVKT) hebben namelijk zichzelf als doelstelling gesteld dat dit aandeel in 2015 op 75 procent moet liggen.

Afzet gecertificeerde koffie op de Nederlandse markt. 2013 , bron KNVKT/CBS

Afzet gecertificeerde koffie op de Nederlandse markt. 2013 , bron KNVKT/CBS

Cacao
Duidelijke cijfers over cacao ontbreken, aldus het CBS. De Nederlandse cacaosector tekende in 2010 de intentieverklaring om in 2025 tot 100 procent duurzame cacaoconsumptie te komen. Volgend jaar zou daarom al de helft van alle cacao die gebruikt wordt in cacaoproducten voor de Nederlandse markt, duurzaam moeten zijn. In 2020 80 procent. Het monitoren van de voortgang is complex omdat cacao in zoveel verschillende producten als ingrediënt gebruikt wordt. Tot dat er een betere manier van monitoren is ontwikkeld, baseert het LEI zich op gecombineerde schattingen van experts. Die geven aan dat het aandeel in 2012 tussen de 20 en 25 procent lag.

Palmolie
Verder stijgt ook het aandeel duurzame gecertificeerde palmolie in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. In 2013 was 61 procent van de palmolie gecertificeerd. Een jaar eerder was dat 53 procent. Doel is om in 2025 nog enkel gecertificeerde palmolie te gebruiken.

Hout
De cijfers over hout zijn pas in november bekend. De laatste meting dateert uit 2011 en laat zien dat het marktaandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd gezaagd hout en plaatmateriaal op de Nederlandse markt was in dat jaar 66 procent is.

De Monitor duurzame agro-grondstoffen 2014 laat cijfers en trends zien op het terrein van verduurzaming van allerlei agro-grondstoffen, zoals palmolie, soja en koffie. Dit jaar is de tweede editie van de monitor, die is uitgebreid met informatie over kweekvis, groenten & fruit en cacao. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil de monitor verder uitbreiden naar de import van groente en fruit.

DSC_0048Welke producten in Nederland hebben het Rainforest Alliance keurmerk? Kijk op Shop The Frog.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s