Landbouw

Kleine boer is onmisbaar voor onze voedselzekerheid

Vandaag is het Wereld Voedsel Dag. De VN vraagt aandacht voor het groeiende voedselprobleem op de wereld. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in 2050 genoeg te eten heeft? Een belangrijke rol is weggelegd voor de kleine familielandbouw.

Momenteel kampen 805 miljoen mensen wereldwijd met honger. Dit aantal is weliswaar de laatste tien jaar geslonken met 11 procent maar het blijft een enorm aantal. Tel daarbij op dat de wereldbevolking snel groeit, binnen de eeuw zal de huidige 7 miljard mensen met 50 procent zijn toegenomen, en je kunt stellen dat we een enorm probleem hebben.

Verspilling
Tegenover het grote aantal hongerigen staat dat weer dat ongeveer een derde van al het voedsel wereldwijd wordt verspild. Voordat het uberhaupt bij de consument terechtkomt. In het zuiden is dat vooral te wijten aan slechte opslagfaciliteiten. In het noorden zijn consumenten en retailers daarvoor verantwoordelijk. De totale kosten voor deze voedselverspilling kost de wereldw volgens de VN jaarlijks 2.6 miljard dollar.

Hoe zit in Nederland? Bij ons belandt 14 procent van de boodschappen in de vuilnis. Ongebruikt. De Nederlandse consument gooit per persoon jaarlijks 50 kilo aan eten weg en de producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen jaarlijks 2,5 miljoen euro aan voedsel. Niet voor niets heeft Nederland zichzelf als doel gesteld in 2015 die verspilling met 20 procent terug te dringen.

Genoeg voedsel voor iedereen
Honger is dan ook een probleem van politiek en dagelijks gedrag van de burger’, stelt onderzoeker Evan Fraser van de Universiteit van Guelph en Colombia op CNN. “Het is dus een oplosbaar probleem. Droogtes en hongersnood zullen de toekomst beïnvloeden, maar daarbij moet deze stelling steeds in het achterhoofd worden gehouden: er is voldoende voedsel voorhanden, niemand hoeft honger te leiden. Het komt aan op een degelijke herverdeling en een juiste politiek.”

Meer duurzame landbouw
80 procent van de mensen met honger werkt zelf in de landbouwsector. Van de 570 miljoen agrarische bedrijven zijn er 500 miljoen kleinere familiebedrijven. Ze produceren fruit, groenten, graan, vee en vis. Hoe komt het dat die boeren, die het voedsel leveren waarvan ruim twee miljard mensen afhankelijk zijn, zelf honger lijden? Die vraag staat centraal op Wereld Voedsel Dag.

Veel familieboerenbedrijven hebben geen toegang tot goede kwaliteit zaden, goede opslagmogelijkheden voor hun gewassen, goede transport en tot goed functionerende marketen. Ook kunnen ze vaak geen financiering krijgen voor hun bedrijven. Door familielandbouw te steunen in deze gebied kunnen we het verlies van voedsel terugdringen en de inkomsten van boeren verhogen.

Dankzij hun uitgebreide kennis van het land hebben de kleine familieboeren vaak een hoge productiviteit. Toch gebruiken ze niet volledig hun potentieel. Zo produceren familieboeren in Brazilie gemiddeld 40 procent van de productie van belangrijke gewassen, maar werken ze maar op een kwart van hun land. Dat kan dus veel meer zijn. De Rainforest Alliance werkt met veel kleinschalige boeren om hun bedrijf te verbeteren. Zodat ze betere, hogere opbrengsten kunnen waarmaken, met meer inkomen. En tegelijkertijd de natuur te beschermen, zodat ze ook in de toekomst opbrengsten van hun land blijven hebben. Met de groeiende wereldbevolking spelen kleinschalige boerden dan ook een enorm belangrijke rol in de verduurzaming van de voedselindustrie.

Rainforest Alliance
De Rainforest Alliance en het Sustainable Agriculture Network (SAN) hebben in de jaren ’90 richtlijnen opgesteld om boerderijen milieu- en natuurvriendelijk en tegelijkertijd sociaal en economisch rendabel te laten werken. Wij trainen boeren, tot nu toe meer dan een miljoen wereldwijd,  om te voldoen aan deze standaarden. En het werkt. Boeren in het programma weten meer met minder te produceren. De groei in productiviteit is toegenomen met 20 procent, -met hogere winstgevendheid en lagere kosten. Daarnaast zijn er weer wilde dieren te vinden in de omgeving van en op hun boerderijen, zijn de rivieren en beken die over hun terrein lopen schoner, is de ontbossing gestopt en werken ze mee aan herbebossing.

De Rainforest Alliance werkt samen met wereldwijde marktleiders op het gebied van voedselproductie. Bedrijven die weten dat zij ook volgend jaar én in 2050 nog grondstoffen nodig hebben voor hun producten. Maar is het genoeg? Is de vooruitgang die wij met de boeren boeken ook van invloed op de wereldwijde groeiende vraag aan hoofdvoedsel, aan maïs, graan, rijst en soja? En kunnen we ons programma snel genoeg opschalen om die groeiende vraag bij te houden?

Gezien de omvang van het probleem weten we dat we veel meer moeten doen. Daarom staan we open voor jullie ideeën en steun.

Gelukkig zien steeds meer consumenten in dat het kopen van duurzame producten een positieve impact heeft op de kleine boeren. En hen helpt op meer duurzame wijze hun gewassen te verbouwen.

One thought on “Kleine boer is onmisbaar voor onze voedselzekerheid

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s