Landbouw/Vrouwen

Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen

Vandaag is het de VN Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen. De Rainforest Alliance werkt met vrouwen op het platteland, vaak in moeilijk toegankelijke plaatsen in de tropen en subtropen.

Een voorbeeld daarvan is deze zogeheten modelboeren in de provincie Lampung op Sumatra, Indonesië. Nadat de vrouwen in deze groep onze trainingen over duurzame landbouwpraktijken hebben doorlopen keren ze terug naar hun dorpen, waar de koffieteelt de belangrijkste inkomstenbron is. Op hun beurt trainen ze weer 25 koffieboerinnen over hoe ze duurzamer hun gewas kunnen verbouwen.

Indonesische 'modelboerinnen' zijn met succes getraind in duurzame koffieteelt.

Indonesische ‘modelboerinnen’ zijn met succes getraind in duurzame koffieteelt.

Duurzame en sociaal rechtvaardige economie
Het draait allemaal om het vermogen en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor een meer duurzame, natuurvriendelijke en sociaal rechtvaardige economie. Dankzij de nieuwe landbouwmethoden die ze hebben geleerd kunnen boeren zorgen voor meer economische welvaart van hun eigen boerderijen en familie, maar ook van hun gemeenschappen. Vrouwen spelen een cruciale rol hierbij. Ze leveren net zo goed als mannen een onmisbare bijdrage aan de succesvolle teelt van koffie in hun gemeenschappen.

Cacao
Lees ook het blog van Sarah Fadika over vrouwen in de cacaoteelt. “Hier spelen vrouwen een belangrijke rol om de kwaliteit van het gewas in de gaten te houde. Ook zijn ze heel betrokken bij het ​​snoeien, de fermentatie en het drogen van de cacaobonen. Al deze handelingen zijn van cruciaal belang in het proces van de cacao.”

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s