Klimaatverandering/Rainforest Alliance

De Top 10 Uitkomsten van de Klimaattop

Vorige maand in New York nam de Rainforest Alliance deel aan de VN Klimaattop. De bijeenkomst was een belangrijke voorvergadering voor de grote Klimaatconferentie volgend jaar in Parijs, waar de onderhandelingen plaatsvinden over een nieuwe klimaatovereenkomst. Hier is onze Top 10 van hoopvolle en ambitieuze uitkomsten van de top in New York:

climategraphic

1 De New York Declaratie over bossen
Deze verklaring wil het bosverlies wereldwijd te halveren. In 2020 moet er een eind zijn gemaakt aan de ontbossing voor commerciële handelsketens. In 2030 moeten gedegradeerde wouden in een gebied zo groot als India zijn hersteld. De Rainforest Alliance heeft deze Verklaring mede ondertekend. Deze is opgezet en onderschreven door 30 nationale regeringen, de EU, 20 subnationale overheden, meer dan 40 bedrijven, 16 inheemse belangengroepen en 48 NGO’s en maatschappelijke organisaties.

2. Consumentgerichte toezeggingen van bedrijven
Veel van de grootste voedselproducenten, retailbedrijven en agrarische producenten hebben belangrijke toezeggingen gedaan over het tegengaan van ontbossing. Zo hebben 24 toonaangevende palmolieproducenten, waarvan velen partner zijn van de Rainforest Alliance, en handelsbedrijven in grondstoffen toegezegd zich te gaan inzetten om het gestelde doel om in 2020 geen ontbossing meer te hebben te bereiken. Daarvoor gaan ze samen met overheden, private partners en inheemse volkeren duurzame handelsketens opzetten.

3. Vernieuwde financiële toezeggingen aan REDD +
Noorwegen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben belangrijke geldstromen aangekondigd om REDD + resultaten te ondersteunen.

4. Een wereldwijde alliantie voor klimaatslimme landbouw
Samen met meer dan 100 honderd wereldwijde organisaties, overheden, bedrijven en producenten, heeft de Rainforest Alliance een wereldwijde alliantie ondertekend om gezamenlijk productievere en veerkrachtige landbouwmethoden te ondersteunen. Daarmee kunnen we met zijn allen beter inspelen op de uitdagingen rond de voedselzekerheid met oog op veranderende klimaat. De alliantie was gelanceerd door Nederland. Doel van de alliantie is om in 2030 500 miljoen boeren wereldwijd in staat te stellen om klimaatslimme landbouw te beoefenen.

5. Een groen klimaatfonds
Er zijn tijdens de Klimaattop grotere financiële toezeggingen gedaan aan dit fonds dan tijdens de afgelopen jaren sinds de start in Kopenhagen. Frankrijk heeft 1 miljard dollar toegezegd. Voorafgaand aan de top zegde Duitsland al 960 miljoen dollar toe. De totale toezeggingen komen op 2,3 miljard dollar.

6. Gemeenschappelijke rechten
De aanwezige partijen benadrukten samen het belang van het waarborgen van de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen. Onder meer door het toewijzen van land op juridische gronden en door respect voor hun rechten en gemeenschappelijke territoria. Noorwegen heeft alleen al 100 miljoen dollar daarvoor toegezegd om inheemse landclaims en rechten te ondersteunen.

7. De Palm Oil Pledge
Indonesië, haar Kamer van Koophandel (KADIN) en vier grote palmoliebedrijven hebben een belofte afgelegd om in de palmolieproductie de zorg voor het milieu en de sociale voordelen te verbeteren. Ook hebben ze afgesproken geen nieuwe plantages te ontwikkelen op veengronden en in gebieden met hoge concentratie van bossen die als koolstofvoorraden dienen, de zogeheten High Carbon Stock (HCS) bossen.

8. Tropische landen beloven om ontbossing tegen te gaan
Verschillende landen, waaronder Liberia, hebben aangekondigd dat ze illegale boskap willen tegengaan, en hebben zelfs doelen daarvoor opgesteld die ze hopen te bereiken met de juiste financiering.

9. Een prijs voor CO2
Onder auspiciën van het Carbon Disclosure Project en dankzij de inspanningen van de Wereldbank hebben bedrijven en overheden een prijs afgesproken voor CO2.

10. Een momentum
Alle bewegingen hebben energie en enthousiasme nodig. En dat geldt ook voor de klimaattop. Over het algemeen was de sfeer tijdens de top eentje van opwinding. Het gevoel overheerste dat we dit kunnen doen, dat we niet ontmoedigd hoeven te zijn en dat dit het belangrijkste werk is wat we kunnen doen namens onze Aarde.

Uiteindelijk zullen deze ambitieuze doelstellingen natuurlijk afhangen van welke acties overheden en bedrijven daadwerkelijk gaan nemen. En hoe verantwoordelijk zij zich voelen om hun beloften en verplichtingen echt na te komen.

We zijn trots op onze rol om te helpen die beloften te vervullen en dat ‘0% ontbossing’-doelen voldoende zijn om schade aan het milieu tegen te gaan en het welzijn van mensen te verbeteren.

 

One thought on “De Top 10 Uitkomsten van de Klimaattop

  1. Pingback: De nieuwe groene revolutie | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s