Water

10 Manieren om water te besparen

Wie ‘s ochtends vijf minuten staat weg te dromen in de douche denkt waarschijnlijk niet aan de zoetwatercrisis die wereldwijd gaande is. Dat is te begrijpen natuurlijk. Als wij willen drinken, wassen of koken hoeven we alleen maar de kraan open te draaien. En het water stroomt rijkelijk. Maar dat is voor lang niet iedereen zo makkelijk.

Bijna 1 miljard mensen wereldwijd hebben geen of nauwelijks toegang tot schoon en veilig water. In 2050 zal dat aantal mensen oplopen tot 3 miljard, zo wordt voorspeld. Dankzij een combinatie van globale opwarming van de aarde, onverantwoordelijk waterbeleid en de snelle bevolkingsgroei groeit het zoetwatertekort. Dat heeft ook weer gevolgen voor onze voedselvoorraad. Zo leidde de megadroogte in Australië al tot een nationale landbouwcrisis. Wetenschappers waarschuwen dat de kans groot is dat ook het zuidwesten van de Verenigde Staten te maken zal krijgen met een soortgelijke ramp.

Water, bron van al het leven
Waterbesparing en de bescherming van waterbronnen zijn een centraal element in het werk van de Rainforest Alliance samen met boeren en toerismebedrijven. Koffieplantages moeten voldoen aan schaduwcriteria, afvalwatermaatregelen en bufferzones om erosie tegen te gaan langs rivieren en beken en de vervuiling ervan. Het zijn maar een paar van de bewezen methoden om ‘s werelds meest belangrijke bron te beschermen. Het is immers de bron van al het leven.

10 kleine veranderingen
We zijn trots op het werk dat we doen om water te besparen en te beschermen op grote schaal. Jij kunt ook meedoen door een paar kleine veranderingen te maken in je dagelijkse routines:

1. Eet minder vlees en gebruik minder zuivel. Voor de productie van vlees is veel water nodig. Voor één portie kip is ruim 340 liter water nodig, voor één portie varkensvlees ongeveer 408 liter en voor 85 gram rundvlees is al 1279 liter water nodig. Door minder vlees en zuivel te consumeren houden we ook meer voedsel over voor mensen.

1-meat_brian_ch

Eet minder vlees. Foto: Flickr Creative Commons/ Brian.ch

 

2. Sta stil bij de afstand die je voedsel heeft afgelegd. Voor het vervoer van voedsel is veel water nodig. Als je kiest voor lokale producten neemt deze waterverspilling af.

Denk aan voedseltransport. Foto:  © Ted McGrath

Denk aan voedseltransport. Foto: © Ted McGrath

3. Als je producten koopt uit de tropen, zoals koffie, thee, chocolade of bananen, kies dan voor ons groene kikkertje. De Rainforest Alliance gecertificeerde boeren hebben waterbesparing en bescherming als prioriteit in hun bedrijfsvoering.

IMG_0487

Rainforest Alliance gecertificeerde ananassen bij de Albert Heijn. Foto: Pieter Verbeek.

4. Koop minder, ga shoppen voor tweedehands en gebruikte kleding. Of ruil kleding. Dat is misschien een leuk idee voor een feestje? De gemiddelde consument koopt gemiddeld 16 kilo aan nieuwe katoenen kleding per jaar. Voor 450 gram katoen is ruim 378 water nodig.

4-thrift_istock

De gemiddelde consument koopt gemiddeld 16 kilo aan nieuwe katoenen kleding per jaar.

5. Stop met het kopen van plastic flessen water. Er is namelijk ongeveer 3 liter water nodig om een fles van 1 liter water te vullen. Dat gaat vooral zitten in de productie van de plastic flessen. Plastic is bovendien bijna onverwoestbaar en breekt pas af na duizend jaar. Slechts 15 procent van de plastic flessen wordt gerecycled terwijl er elke dag 66 miljoen van deze flessen op afvalhopen worden gestort of eindigen in de oceaan.

Plastic afval. Foto: Steven Depolo.

Plastic afval. Foto: Steven Depolo.

6. Ga eens op zoek naar organische mogelijkheden die minder afhankelijk zijn van water. Kijk bijvoorbeeld eens naar het verschil tussen met regenwater geteelde katoen uit Brazilië en dat van organische katoen uit Californië. De eerste heeft per 450 gram slechts zo’n 40 liter water nodig. Dat is een stuk minder vergeleken bij de 2960 liter water die nodig is om organische katoen te verbouwen in Californië.

Katoenvelden. Foto: Kimberley Vardeman.

Katoenvelden. Foto: Kimberley Vardeman.

7. Sla het nemen van een bad over. Neem liever een korte douche met een waterbesparende douchekop. Die kan de hoeveelheid water besparen met maar liefst 40 procent. Als je alleen al de kraan dicht doet bij het scheren kan het per week 284 liter water schelen.

Waterbesparende douchekop. Foto: Markus Spiske.

Waterbesparende douchekop. Foto: Markus Spiske.

8. Vang water op. Als je wacht tot de kraan of douche warm wordt kun je het koude water net zo goed in een emmer opvangen en het gebruiken om te spoelen, af te wassen en planten water te geven.

Water opvangen in de douche. Foto: Flickr Creative Commons/Hopkinsii

Water opvangen in de douche. Foto: Flickr Creative Commons/Hopkinsii

9. Zet alleen de wasmachine aan als die echt vol zit met was. Gebruik de goede waterinstellingen en stap over op energie- en waterzuinige apparaten. Nog beter: laat je was en lakens lekker drogen in de buitenlucht. Precies zoals onze moeders en hun moeders dat ook deden.

Droog je was op de ouderwetse manier. Foto: Chris Goldberg.

Droog je was op de ouderwetse manier. Foto: Chris Goldberg.

10. Kies voor verantwoord geproduceerd karton en papier, en recycle elke snipper ervan. Het Rainforest Alliance-FSC keurmerk garandeert verantwoorde bosbouwmethoden waarbij ook waterwegen, als rivieren, worden beschermd. En met elke 450 gram gerecycled papier bespaar je ruim 13 liter water.

Kies FSC-papier en recycle, recycle en recycle. Foto: Derrick Coetzee.

Kies FSC-papier en recycle, recycle en recycle. Foto: Derrick Coetzee.

 

 

One thought on “10 Manieren om water te besparen

  1. Goede lijst met zaken waar je rekening mee dient te houden als je water wilt besparen. Maar voor degenen onder ons met een vijver, tuin of zwemvijver (of die van plan zijn zoiets aan te leggen) Er zijn duurzamere oplossingen dan het toepassen van leidingwater hierbij. Denk bijvoorbeeld aan een bronboring om met grondwater de vijver, tuin of zwemvijver aan te vullen. Zo hoef je kostbaar drinkwater niet te verspillen!

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s