Toerisme

Wereld Toerisme Dag in teken van lokale gemeenschappen

Als maar genoeg mensen naar andere landen gaan wordt de verdraagzaamheid tussen culturen groter. Dat is het idee achter de Internationale Dag van het Toerisme dat de VN op 27 september elk jaar heeft uitgeroepen. Dit jaar staat die in het teken van lokale gemeenschappen.  

Toerisme is een van de grootste industrieen ter wereld. Meer dan 235 miljoen mensen werkt erin, een op de elf banen is er te vinden. Het levert bijna een tiende van het wereldwijde BBP op. Ook al is het een goede bron van inkomsten voor veel opkomende landen het zorgt ook voor een enorme impact op de lokale culturen en ecosystemen. Vervuiling, ontbossing, inefficient gebruik van energiebronnen en culturele uitbuiting zijn aan de orde van de dag.

Lokale bevolking
Dit jaar staat de VN niet voor niets in het teken van duurzame ontwikkeling van toerisme, en wel op lokaal niveau. Door lokale bevolking erbij te betrekken kan toerisme een katalysator worden voor sociale cohesie, werkgelegenheid en andere positieve economische ontwikkelingen. In de Mexicaanse stad Guadalajara zal een internationale denktank zich over dit thema buigen.

Verduurzaming
De Rainforest Alliance traint lokale toerismebedrijven, waaronder hotels en lodges, om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Bedrijven die ons programma hebben voltooid mogen ons Rainforest Alliance Verified™ keurmerk gebruiken voor hun diensten.

In totaal werken we met 774 toerismebedrijven in Latijns-Amerika samen. Zij hebben hun bedrijfsvoering verduurzaamd en werken nu met oog voor milieu en lokale gemeenschappen. Vorig jaar kregen 55 toerismebedrijven training en technische ondersteuning van de Rainforest Alliance. In totaal hebben in 2013 ruim 10.000 werknemers in geverifieerde hotels in Mexico training gekregen over waterbesparing en sociaalcuturele best practices van de Rainforest Alliance.

Positieve impact
Hoe kan je als toerist zelf bewust worden of je een positieve impact hebt op de plekken die je bezoekt? Ga naar de website SustainableTrip.org en boek je reis daar. De bestemmingen zijn niet alleen op adembenemende plekken te vinden, maar komen ook ten goede van lokale gemeenschappen en flora en fauna.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s