Biodiversiteit

9 Regenwoud feiten die iedereen zou moeten weten

Je hebt je het misschien wel eens afgevraagd, maar bent te beleefd om het te vragen? Waarom hebben we bij de Rainforest Alliance onze focus zo op regenwouden, terwijl de milieuproblemen op de wereld zo veel breder zijn?

Goede vraag! Maar laat onze naam je niet voor de gek houden. We werken niet alleen aan het redden van het regenwoud. Sinds onze oprichting 25 jaar geleden hebben we ons werk van het beschermen van biodiversiteit en het verbeteren van het levensonderhoud uitgebreid naar allerlei ecosystemen wereldwijd. In meer dan honderd landen!

Er zijn veel redenen te bedenken waarom deze organisatie begonnen is met regenwouden en waarom we zo hard werken voor de bescherming ervan. Ook al vormen regenwouden maar 2 procent van het aardoppervlak, deze ecologische ‘krachtpatsers’ zijn cruciaal voor bijna elk aspect van de gezondheid van de aarde die je maar kunt bedenken. Inclusief ons eigen bestaan.

Hier zijn 9 dingen die elk mens zou moeten weten over regenwouden:

1. Maar liefst 20 procent van ’s werelds zuurstof wordt geproduceerd door het Amazone-woud alleen.

The Baixo Rio Negro region of the Brazilian Amazon. Photo by CIFOR/Neil Palmer

The Baixo Rio Negro region of the Brazilian Amazon. Photo by CIFOR/Neil Palmer

 

2. Regenwouden zijn onze beste verdediging tegen klimaatverandering.
Ze reguleren niet alleen wereldwijde temperaturen, ook stabiliseren ze het lokale klimaat en beperken ze de reflectiviteit van de aarde, wat weer de oceaanstromingen, windrichtingen en regenval stabiliseert.

Zonsondergang in Monteverde, Costa Rica. Foto: Dan Stone

Zonsondergang in Monteverde, Costa Rica. Foto: Dan Stone

3. Regenwouden vormen een thuis voor meer dan de helft van de diersoorten op aarde.
Bengaalse tijgers, berggorilla’s, orang-oetans, jaguars en blauwe pijlgifkikkertjes. Het zijn maar een paar van de ontelbare magische wezens die te vinden zijn in regenwouden. Helaas vechten veel deze diersoorten tegen uitsterven. Hun voortbestaan is dan ook cruciaal voor het behoud van de wonderlijke maar kwetsbare ecosystemen in de regenwouden.

Orang-Oetans moeten vechten voor hun voortbestaan in de regenwouden van Borneo en Sumatra. Foto: Paul Hillman

Orang-Oetans moeten vechten voor hun voortbestaan in de regenwouden van Borneo en Sumatra. Foto: Paul Hillman

4. Regenwouden zijn onmisbaar voor het behoud van de wereldwijde voorraad aan zoet en drinkwater.
Regenwouden werken als natuurlijke waterfilters, ze voorkomen dat vervuiling en afval in onze watervoorraden terechtkomen. Ook vertragen ze overtollig regenwater door het naar ondergrondse reserves te sturen. Zeker een vijfde van ’s werelds zoetwatervoorraad is te vinden in het Amazonebekken.

De Rio Celeste in Costa Rica. Foto: Jessica Webb

De Rio Celeste in Costa Rica. Foto: Jessica Webb.

5. Regenwouden zijn de apotheken van de wereld.
Een kwart van alle moderne medicijnen is gemaakt met bestandsdelen uit regenwoudflora. Van alle planten die nuttig worden geacht bij het behandelen van kanker is 70 procent alleen te vinden in regenwouden.

Bromeliads of the Clouds

6. Elke minuut verdwijnt er een stuk regenwoud ter grootte van ongeveer 36 voetbalvelden. Per jaar is dat een gebied zo groot als het land Nicaragua. Bijna de helft van de regenwouden wereldwijd is al verwoest.

Ontbossing in de Peruviaanse Amazone. Foto: David Dudenhoefer

Ontbossing in de Peruviaanse Amazone. Foto: David Dudenhoefer

7. Bijna 90 procent van de mensen die leven in extreme armoede wereldwijd zijn afhankelijk van bossen in hun bestaan.

Kind in Belen, Peru. Op de uiterwaarden van de Itaya-rivier. Foto: Jason Wolff

Kind in Belen, Peru. Op de uiterwaarden van de Itaya-rivier. Foto: Jason Wolff

8. Je kunt helpen om regenwouden te beschermen door producten te kiezen met het groene kikkertje, ons Rainforest Alliance Certified™ keurmerk.  Daarbijhelp je niet alleen de bossen, ook zorgen de eisen voor schaduwbomen op koffie- en cacaoplantages voor betere kwaliteit koffie en betere cacaobonen. Je profiteert er dus zelf dubbel van.

Teelt van schaduwkoffie. David Dudenhoefer

Teelt van schaduwkoffie. David Dudenhoefer

9. De Rainforest Alliance heeft meer 76 miljoen hectare bosland gecertificeerd.
Dat betekent dat grote stukken woud nu op zodanige manieren worden beheerd, dat de biodiversiteit beschermd wordt, de levensonderhoud voor lokale gemeenschappen verbeterd en dat de gezondheid van het land er ook nog is voor toekomstige generaties.

Schoolkinderen in de regio Mosquitia in Honduras, waar een Rainforest Alliance gecertificeerd bosproject is opgezet. Foto:  Charlie Watson

Schoolkinderen in de regio Mosquitia in Honduras, waar een Rainforest Alliance gecertificeerd bosproject is opgezet. Foto: Charlie Watson

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s