Klimaatverandering

2013: Hoogtepunten in klimaatverandering

Als je producten of diensten aanschaft met een logo van de Rainforest of Forest Stewardship Council (FSC) weet je dat je bijdraagt aan duurzaam land- of bosbeheer. Dat betekent dat ecosystemen worden hersteld of beschermd. Zo kunnen ze broeikasgassen opnemen die leiden tot klimaatverandering. 2013 zag een groei in ons werk op het gebied van klimaatverandering.

En dat is nodig. Want het jaarlijkse Broeikasgasbulletin van de Wereld Meteorologische Organisatie laat weer een recordhoogte aan broeikasgassen zien. De concentratie kooldioxide is nu 142 procent hoger dan vóór de industriële revolutie en die van methaan zelfs 253 procent.

climatechange-2
Wat heeft de Rainforest Alliance allemaal gedaan in 2013 om klimaatverandering tegen te gaan?

  • 51 koolstofprojecten. Dat is het totaal aantal koolstofprojecten in bossen die Rainforest Alliance verificatie of validatie heeft ontvangen. Samen zijn ze goed voor 2,76 miljoen hectare bos in 23 landen. In 2013 kwamen er zestien nieuwe projecten bij.
  • 3 miljoen auto’s. Dat is van hoeveel auto’s er CO2-uitstoot is voorkomen en opgeslagen in de koolstofprojecten.
  • 1200 boeren. Dat is het aantal producenten in Colombia, Mexico en Peru, dat training heeft ontvangen in klimaatslimme praktijken en methoden en in duurzame veeteelt in 2013.
  • 1700 leraren, leiders en studenten. Dat is het aantal mensen in Ghana, Mexico en Peru dat in 2013 training kreeg in klimaatveranderingwetenschap en in de basis van REDD+ (Reduced Emission from Deforestation and Forest Degradation Plus Forest Conservation).
  • 500 regeringsofficials en vertegenwoordigers. Dat is het aantal mensen die een breder begrip heeft gekregen van de urgentie van klimaatverandering en REDD+ beleid in 2013 dankzij onze training.
  • 850 inheemse en lokale stakeholders in en rond bossen. Dat is het aantal mensen in Colombia, Peru en Mexico dat training heeft gekregen hoe ze REDD+ en gemeenschappelijk bosbeheer kunnen ondersteunen.
  • 20 trainingstools. Dat is het aantal trainingsmiddelen dat is ontwikkeld door de Rainforest Alliance in 2013 voor de implementatie van klimaatslimme landbouw en REDD+ praktijken.

img_5244
Over ongeveer een week, aan de vooravond van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, komen wereldleiders bijeen in New York om over klimaatverandering te praten. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hoopt dat ze dan beloftes doen voor een verdere reductie van broeikasgassen.

Veel boeren werken er dus al aan mee. Nu de wereldleiders nog.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s