Biodiversiteit/Toerisme

Duurzaam reizen, voor de vogels!

Sommige vogelsoorten reizen duizenden kilometers elk jaar op zoek naar warmere oorden. Een behoorlijk groot aantal vogelliefhebbers volgt hun voorbeeld. Ze reizen de wereld af, alleen maar voor de kans om bijzondere soorten in hun eigen natuurlijke omgeving te zien. En wat blijkt, het reizen om vogels te zien helpt om hen en hun habitat te beschermen.

Een paar ara’s over je heen zien vliegen in het regenwoud. Of een toekan spotten in de boomtoppen. Er zijn redenen genoeg om een lange reis te maken als je een passie hebt voor vogels.

Een van de meest zeldzame vogels om te zien in de wouden van midden-Amerika: de quetzal.

Een van de meest zeldzame vogels om te zien in de wouden van midden-Amerika: de quetzal. ©Rob Goodier.

Te koop in kooien
Daar speelt de lokale bevolking vaak op in. Helaas niet altijd op een even positieve manier. Vorig jaar december reisde ik richting Managua vanuit de hooglanden van Nicaragua. Langs deze weg zag ik op een gegeven moment tientallen mensen staan met kooien met daarin de meest kleurrijke vogels, die ze hadden gevangen in de natuur en nu te koop aanboden. Van kleurrijke wevervogels tot grote ara’s.

Vogeltoerisme
Hoe kan toerisme nu bijdragen aan de bescherming van zulke vogels, vraag je je af? De handelaren proberen toch juist aan toeristen hun vangsten te slijten? Er zijn verschillende manieren waarop vogeltoerisme, of avitoerisme, bijdraagt aan de bescherming van bijzondere vogelsoorten en hun habitat, bossen. Allereerst zal de lokale bevolking, wanneer ze bewust wordt van de commerciële en sociale waarden van hun bossen en de vogels die erin leven hebben, meer investeren in de bescherming ervan dan in vogels vangen of in boskap. Toeristen die speciaal hier naar toe komen zien de vogels immers het liefst in het wild, in hun natuurlijke habitat.

Beschermde gebieden
Ook regeringen zullen meer investeren in de bescherming van de habitat van de vogels, in het opzetten van reservaten en in toeristische infrastructuur als ze weten dat er een markt voor is. Bovendien leiden hogere bezoekcijfers aan vogelreservaten en beschermende natuurgebieden vaak weer tot meer geld voor lopende onderzoeksprojecten en voor de aankoop van meer land om te beschermen.

Rainforest Alliance
Reizigers die hotels en touroperators boeken, die geverifieerd zijn door de Rainforest Alliance, dragen nog directer bij aan de bescherming van vogels. Deze ondernemingen hebben namelijk al bewezen dat ze op milieuvriendelijke manier werken, waarbij de bescherming van natuur en wilde dieren op en rond hun terreinen centraal staat. Verder werken velen van hen samen met natuurorganisaties en bieden ze gratis faciliteiten aan wetenschappers die zeldzame en bedreigde vogelsoorten onderzoeken.

Geelvleugelara. Foto: Esteban Ericksen.

Geelvleugelara. Foto: Esteban Ericksen.

Dus als je bijzondere vogels wilt zien in hun eigen omgeving, boek dan je volgende vakantie bij een duurzaam hotel of touroperator. Alles voor de vogels!

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s