Rainforest Alliance

Minder ontbossing door landrechten voor inheemse volken

Elk jaar verdwijnt er ruim een miljoen hectare bos wereldwijd. Dat is evenveel als vijftig voetbalvelden per minuut. Om klimaatverandering tegen te gaan moeten we ontbossing voorkomen. Dat is net zo belangrijk als het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Een nieuw rapport van het World Resources Institute (WRI) komt met een potentiële oplossing daarvoor: landrechten voor inheemse gemeenschappen die leven in de bossen.

Winnaar van de categorie Mensen & Cultuur Categorie: Bequest Value door Morrison Mast. “De oudste zoon van de familie Campillo houdt een traditionele panfuit aan de lippen van zijn zoon en speelt een noot, die helemaal versmelt met de omringende geluiden van vogels en insecten”, licht Mast toe. “Omdat alle Kuna-instrumenten geheel gemaakt zijn van natuurlijk materiaal is hun cultuur onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van hun ecosystemen en afhankelijk van goed beheerde lokale natuurlijke bronnen.” Foto is genomen in Armila, Kuna Yala (Panama).

Vader en zoon Campillo, beide behorend tot de Kuna in Panama. Hun cultuur is onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van hun ecosystemen en afhankelijk van goed beheerde lokale natuurlijke bronnen. Foto is genomen in Armila, Kuna Yala door Morrison Mast.

Landrechten
Miljoenen gemeenschappen wereldwijd zijn afhankelijk van bossen in hun levensonderhoud en basisbehoeften. Ze hebben echter geen wettelijke rechten om deze goed te beheren. Het WRI-rapport Securing Rights, Combating Climate Change komt dan ook met overtuigend bewijs dat landrechten voor inheemse volken leiden tot gezondere bossen en lagere CO2-uitstoot door ontbossing en bosdegradatie. Terwijl overheden momenteel de bossen als hun eigendom zien, zijn het juist de inheemse gemeenschappen die er wonen, die de beste prikkel hebben om ze te beschermen. Zij zijn er direct van afhankelijk. En inderdaad, het rapport laat zien dat de cijfers van ontbossing veel lager zijn in gebieden waar gemeenschappen landrechten hebben, dan in gebieden waar ze die niet hebben.

Rainforest Alliance
De bevindingen in het rapport komen helemaal overeen met het werk dat de Rainforest Alliance doet met gemeenschappen in en rond bossen wereldwijd. Samen met hen werken we aan duurzame houtkap en de duurzame oogst van andere woudproducten, zoals paranoten. Het is een aanpak die er zowel voor zorgt dat ecosystemen intact blijven als dat lokale economieën versterkt worden.

Wilde dieren
Met onze gemeenschappelijke bosprojecten in Kameroen, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua en Peru hebben we het levensonderhoud verbeterd van duizenden mensen en hebben we miljoenen hectares aan woud bewaard. Dat bos filtert water, stabiliseert de bodem, neemt CO2 op en vormt een veilige leefomgeving voor wilde dieren.

Lees het hele rapport op de website van het World Resources Institute.

Leer meer over wat de Rainforest Alliance precies doet in de wereld om ontbossing tegen te gaan en klimaatverandering te verminderen.

De Madre de Dios-regio, op de grens van Brazilie en Bolivia, staat bekend vanwege haar weelderige, vochtige regenwouden en rijke biodiversiteit. De Rainforest Alliance werkt om de bossen en het dierenleven in deze streek te beschermen tegen de steeds meer oprukkende mijnbouw, houtkap en jacht op dieren. Dat doen we door duurzaam bosbeheer en duurzaam toerisme.

De Madre de Dios-regio, op de grens van Brazilie en Bolivia, staat bekend vanwege haar weelderige, vochtige regenwouden en rijke biodiversiteit. De Rainforest Alliance werkt om de bossen en het dierenleven in deze streek te beschermen tegen de steeds meer oprukkende mijnbouw, houtkap en jacht op dieren. Dat doen we door duurzaam bosbeheer en duurzaam toerisme.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s