Landbouw

Ivoriaanse boeren hebben weinig toegang tot duurzame financiering

In de blog van vandaag vertelt Hélène Roy van Rainforest Alliance’s Duurzame Financierings Initiatief (Sustainable Finance Initiativeover de uitdagingen waar cacaoboeren in Ivoorkust mee te maken hebben. “Omdat de boeren geen toegang hebben tot financiering op lange termijn, kiezen velen van hen uit noodzaak voor andere gewassen die meer inkomsten opleveren.”

Een cacaoboer in Ivoorkust laat zijn cacaovruchten zien.

Een cacaoboer in Ivoorkust laat zijn cacaovruchten zien.

“Kleinschalige cacaoboeren in Ivoorkust produceren 40 procent van ‘s werelds cacaovoorraad. Zij vormen de ruggegraat van een wereldwijde industrie die miljarden dollars waard is. Ook al vertegenwoordigen zij samen 15 procent van het totale BBP van Ivoorkust, toch leeft de overgrote meerderheid van hen  in armoede, onder meer dankzij een steeds kleiner wordende productiviteit.

Verouderde bomen
De cacao opbrengsten in Ivoorkust behoren tot de laagste ter wereld. Dat komt vooral door verouderde bomen, verslechterde bodemkwaliteit en ziektes. Omdat de boeren geen toegang hebben tot financieringsmogelijkheden op lange termijn, kiezen velen van hen uit noodzaak voor andere gewassen die meer inkomsten opleveren, zoals rubberbomen.

Duurzame cacaoteelt
Investeren in duurzame cacaoteelt is niet alleen onmisbaar voor een stabiele cacaovoorraad voor ‘s werelds chocolade-industrie maar ook voor een beter levensonderhoud van boeren in Ivoorkust. De afgelopen twaalf maanden ben ik twee keer naar het land gereisd om te kijken hoe we de toegang van de boeren tot langetermijnfinanciering kunnen verbeteren. Een haalbaarheidsstudie, die ik met het Sustainable Finance Initiative uitvoerde, liet zien dat langetermijnleningen verbonden aan het verbeteren van de eigen boerderij mogelijk zijn. Ze kunnen worden terugbetaald dankzij de hogere opbrengsten die de boeren halen met hun verbeterde productie, die weer is ontstaan dankzij deze investeringen.

Gelukkig zijn er steeds meer sociaal bewuste investeerders, die hierin een kans zien. Ik heb met verschillende instellingen op het gebied van ontwikkelingsfinanciering gesproken en met ‘sociale financiers’ in Europa en de VS. Ze hebben interesse om kapitaal te mobiliseren en cacaoboeren te steunen in hun werk om hun land te doen herleven.

Leningen
Sommige sociale leeninstellingen, zoals Alterfin en responsAbility hebben al investeringen gedaan in de cacaosector en lenen aan grote exportcooperaties zoals Ecookim. De lokale microfinanciering instelling Advans Côte d’Ivoire is begonnen met het aanbieden van kortetermijnleningen voor gewasbescherming en kunstmest aan cacaoboeren, die samenwerken in het Cocoa Livelihood Program van de World Cocoa Foundation (WCC). Dat zijn ongeveer zevenduizend boeren.

Cacaovruchten

Cacaovruchten

Hoe dan ook, er ontbreekt nog steeds een financieringsmechanisme in Ivoorkust om grootschalige investeringen, die nodig zijn voor de verjonging van cacaoplantages, in goede banen te leiden. Sterker nog, de structurele belemmmeringen en het gebrek aan financiële tussenpersonen maken het voor zowel investeerders, die bereid zijn kapitaal in te zetten, onmogelijk als voor de kleinschalige boeren die betaalbare financiering zoeken.

Financiële producten
Het is dan ook nodig om financiele producten en oplossingen te ontwikkelen die passen bij de financiele behoeften van de boeren. Dit is een van de voornaamste doelen van het Sustainable Finance Initiative van de Rainforest Alliance.

Zoals president van de Rainforest Alliance Tensie Whelan onlangs schreef is er een grote vraag naar duurzame ontwikkelingsfinanciering en is er een groot potentieel voor leners om te investeren en tegelijk miljoenen kleine boeren op het pad van duurzaamheid verder te helpen. Deel van het overbruggen van het tekort aan duurzame financiering is om innovatieve financiele producten te ontwikkelen met bijbehorende adequate training.”

 

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s