Koffie/Landbouw

Duurzame koffie wordt steeds populairder

Het aandeel duurzaam gecertificeerde koffie wordt steeds groter. In 2013 was al de helft van de koffie op de Nederlandse markt voorzien van een keurmerk. Wereldwijd was dat aandeel in 2009 nog 8 procent. Het World Watch Institute voorspelt dat volgend jaar dat aandeel tussen de 20 en 25 procent zal zijn. Duurzame koffie wordt steeds populairder.

In totaal wordt er jaarlijks wereldwijd ongeveer 9 miljoen ton aan koffie geproduceerd, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse departement van Landbouw. De impact van die landbouw op het milieu en de levens van lokale boeren en gemeenschappen is dan ook enorm. De sociale en milieuomstandigheden waaronder koffie wordt geproduceerd, verschillen sterk van land tot land.

Boer Juan Jimenez toont zijn koffiebonen


Bewustzijn

Het bewustzijn over die omstandigheden wordt steeds groter. Uit het onderzoek van World Watch Institute blijkt dat de vraag naar duurzame gecertificeerde sterk groeit. Naast Rainforest Alliance gaat het hier om koffie met certificering van Utz en Fair Trade. De Rainforest Alliance werkt samen met boeren om duurzamer te werken op milieu, sociaal en economisch gebied. In 2013 was in totaal 5,2 procent van de wereldwijde afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen. 20 procent meer dan vorig jaar, een totaal van 454.962 ton wereldwijd.

Nederlandse markt
Ook op de Nederlandse markt stijgt het aandeel duurzame koffie, zo blijkt uit recente metingen onder leden van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee (KNVKT). Dat aandeel (Rainforest Alliance, Max Havelaar, Biologisch, Utz Certified, ISEAL Alliance) groeide in 2013 naar 50 procent. Nederland ligt ver boven het internationale gemiddelde van ongeveer 15 procent, zo stelt de belangenvereniging.

Ketensamenwerking
In 2010 sprak de KNVKT de ambitie uit dat eind 2015 minimaal 75 procent van alle koffie op de Nederlandse markt duurzaam gecertificeerd moet zijn. Om de productie van duurzame koffie op peil te houden en verder uit te breiden is ketensamenwerking van belang, zo stelt de KNVKT.

Klimaatverandering
Een van de grootste uitdagingen voor de groei van het aandeel duurzaam geproduceerde koffie is klimaatverandering. De Rainforest Alliance werkt daarom samen met boeren om zich beter te wapenen tegen droogtes, hevige regenval en de uitbraak van ziektes. Sinds 2011 heeft de Rainforest Alliance daarvoor een speciale klimaatmodule opgezet voor koffieboeren.

coffee-farmer

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s