Toerisme

Is groen toerisme een oxymoron?

O wrede ironie. De mensen die zeer begaan zijn met het milieu zijn vaak ook degenen die ervan houden om verre oorden op te zoeken. Die magische bestemmingen kunnen zij natuurlijk niet bereiken zonder het vliegtuig te nemen, of per trein of auto te reizen. En zo worden de dromen van mooie reizen verstoord door het idee dat we reizen juist meer uitstoot van broeikasgas veroorzaken. Is ‘groen’ toerisme niet een oxymoron, een tegenstelling in zichzelf?

Dus, wat kan een milieubewuste avonturier dan doen? Thuisblijven klinkt als de minst schadelijke optie voor het milieu. Veel toeristische bestemmingen liggen immers in biodiverse en kwetsbare gebieden. En met naar schatting 900 miljoen toeristen die zich elk jaar over onze wereldbol verspreiden, is dat wellicht het meest veilige alternatief voor onze planeet.

Gasten kunnen de natuur per kano ontdekken.

Gasten kunnen de natuur per kano ontdekken.

Duurzaam toerisme
Toch voor de bewuste toerist is het allemaal niet zo zwart-wit. De Rainforest Alliance werkt bijvoorbeeld wereldwijd met bosgemeenschappen om duurzaam toerisme te ontwikkelen, waarbij de natuur juist wordt beschermd. De inkomsten die deze duurzame toerisme ondernemingen genereren voor de lokale bevolking verminderen weer de drang naar illegale boskap of stropen. Een belangrijke winst in kwestbare ecosystemen als de Braziliaanse Amazone of het Maya Biosfeer Reservaat in Guatemala.

Groene bestemmingen
Bewuste reizigers kunnen deze milieu- en natuurvriendelijke hotels, lodges en toerbedrijven vinden op de SustainableTrip.org directory, een verzameling groene bestemmingen in Latijns-Amerika en het Caraibisch gebied. Om op deze lijst te komen moeten toeristische bedrijven of gecertificeerd worden door een onafhankelijke duurzaam toerismeprogramma of geverifieerd zijn door de Rainforest Alliance. In landen waar zulke programma’s niet voorhanden zijn accepteert de lijst aanbevelingen van organisaties met een goede reputatie. Deze richtlijnen verzekeren dat alle bedrijven op SustainableTrip.org voldoen aan strenge milieu-, sociale en economische standaarden, zodat reizigers ervan uit kunnen gaan dat ze inderdaad zo ‘groen’ zijn als ze beweren.

Passie
Reizen komt ook ten goede aan het milieu op een breder vlak. De verwondering voor de wonderen der natuur zorgt bij de reiziger vaak voor een diepe passie voor bescherming van die zelfde natuur. Voor veel mensen komt dat weer terug in alledaagse acties zoals de keuzes die ze maken als consument. Iemand die in de Amazone is geweest zal bijvoorbeeld eerder kiezen voor duurzaam gecertificeerd hout van een bedrijf dat bekendstaat dat ze haar arbeiders en de biodiversiteit beschermt, dan iemand die er nooit is geweest.

Andere culturen leren kennen en direct met hen in contact komen via reizen kan dan ook een krachtig middel zijn om een meer positieve houding te ontwikkelen over het beschermen van de aarde. Mark Twain zei het waarschijnlijk het best: “Reizen is fataal voor vooroordelen, onverdraagzaamheid en bekrompenheid.”

Forest Love
Lees meer over hoe cultureel reizen voor goede ontwikkeling kan zorgen in de wereld. Wat vind jij? Ben jij het eens dat reizen ook goed kan zijn voor onze planeet? Laat jouw gedachten horen hier op onze blog of op twitter.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s