Biodiversiteit/Dieren

Zeldzame wurgarend strijkt neer in wildreservaat

In het wildreservaat Cuyabeno, een weelderige dierenrijke strook bos tussen de Amazone en Ecuador, is een familie zeldzame adelaars neergestreken. De wurgarend is een van de zeldzaamste roofvogels van Ecuador. Sterker nog, het nest in Cuyabeno is een van de drie bekende nesten in het land.

Om snel in te spelen op de bescherming van deze zeldzame vogels heeft de Rainforest Alliance het debat gefaciliteerd tussen het ministerie van Milieu, wetenschappelijke experts en lokale toeristische bedrijven. Doel daarvan is om een ​​protocol op te stellen voor bezoek aan het gebied én zo de arenden zo ongestoord mogelijk te laten broeden. Zo mag er in het reservaat maar één kano, met maximaal twaalf passagiers, per keer het nest benaderen. Bezoekers mogen niet dichterbij komen dan 40 meter. Verder mogen ze niets gooien, niet schreeuwen of op een of andere manier de vogels verstoren.

Een wurgarend in de boomtoppen.

Een wurgarend in de boomtoppen.

Een stijlvol masker
De wurgarend (Morphnus guianensis) is een grote roofvogel afkomstig uit Latijns-Amerika die leeft in tropische en subtropische bossen in Midden-en Zuid-Amerika. De vogel is nauw verwant aan de harpij arend (Harpia harpyja), de grootste arend in Amerika en is te herkennen aan de donkere kleur rond de ogen, waardoor de indruk van een stijlvolle masker geeft. De wurgarend leeft vooral van boomdieren zoals kleine apen, grote vogels en slangen. Jonge wurgarenden hebben twee maanden nodig om groot genoeg te worden om het nest te verlaten. Het mannetje zorgt voor voedsel in deze periode, terwijl het vrouwtje zorgt voor de ontwikkeling van jongeren in het nest.

Parkofficials zijn blij dat de familie wurgarenden het Cuyabeno Reservaat uitkoos om te broeden. Cuyabeno is een plek waar apen en vogels in overvloed in de boomtoppen leven, jaguars en ocelots sluipen rond op de bosbodem en zeekoeien, reuzenotters en Amazone rivierdolfijnen gedijen in de rivieren. Met de komst van de wurgarend kan Cuyabeno bogen op een bijzondere verzameling zeldzame en mooie dieren.

De Rainforest Alliance werkt samen met 12 toeristische bedrijven in het wildreservaat om duurzamer te werken door het beschermen van de omgeving om hen heen en het waarborgen van het welzijn van lokale gemeenschappen. Die bereiden zich voor op bezoekers vanuit de hele wereld in hun bos.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s