Landbouw/WK Voetbal

Nederland-Argentinië: Thee voor Twee

Argentinië en Nederland hebben meer gemeen dan onze koningin. Ook in voetbal kennen we elkaar langer dan vandaag. Vanavond is het de vijfde keer dat Oranje de Argentijnen treft op een WK. Slechts één keer wonnen ze, in de finale in 1978. Kan Lionel Messi de Naranja Mecánica, de Oranje Machine, stoppen?

Naast voetbal heeft Nederland ook altijd een sterke handelsrelatie gehad met het Zuid-Amerikaanse land. Op dit moment zijn we dan ook de derde grootste buitenlandse investeerder en de zesde grootste handelspartner. De grootste sectoren daarin zijn bio-energie, waterbeheer, milieutechnologie, agrobusiness en toerisme.

Mate en geen thee
Maar er is nog een relatie die vaak over het hoofd wordt gezien. Argentinie exporteert jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo aan thee. En dat is bijzonder voor een land die verslingerd is aan een andere drank die wordt gemaakt van gedroogde blaadjes van een plant: mate. Er zijn geen grotere tradities te bedenken in het land dan het drinken van deze licht stimulerende drank in de traditionele bolbekers met rietjes, de bombillas.

Natuurlijk denken we vooral aan China en andere Aziatische landen als we het hebben over thee, maar de theeplant (Camellia sinensis) wordt ook commercieel verbouwd op een hele hoop andere plekken op de wereld. Plekken met zware regenval en waar warme dagen en koele nachten elkaar afwisselen. Plekken zoals de hooglanden in het noordoosten van Argentinie. Hier is in de jaren ’50 van de vorige eeuw een theesector ontstaan. In 2008 ontvingen zes verschillende groepen in de provincie Misiones, die gezamenlijk 90 boerderijen vertegenwoordigen en bijna 200 kleine theeboeren, Rainforest Alliance certificering door onze partner Imaflora.

Theeplantage in Argentinië met buffer aan woud eromheen.

Theeplantage in Argentinië met buffer aan woud eromheen.

Gecertificeerde thee
Die certificering betekent dat de boeren en hun arbeiders gegarandeerd toegang hebben tot veiligheidstraining, medische zorg voor zichzelf en hun families en onderwijs voor hun kinderen. Ook de opbrengsten voor het milieu zijn enorm. Naast de herbebossing van gebieden langs beken en rivieren, beter bodembeheer en de invoering van beter afvalverwerking en recycling, helpt certificeringom verdere ontbossing te voorkomen en de landbouwmethoden van de kleine boeren te verbeteren.

Een van de kopers van deze Argentijnse duurzame thee is multinational Unilever, die ook al voor de certificering de thee kocht en de boeren aanspoorde zich te certificeren. Een van de theemerken van Unilever, die het groene kikkertje van de Rainforest Alliance draagt, is Lipton, die bezig is een groot deel van de Nederlandse markt te veroveren. Samen met de thee van Simon Lévelt en Republic of Tea zijn ze goed voor de Rainforest Alliance gecertificeerde thee in ons land.

Zin in een kopje?
En wij Nederlanders houden van een kopje thee. Naast koffie en water is thee het meest gedronken drankje in ons land. De gemiddelde Nederlander drinkt twee koppen thee per dag. Dat komt neer op 90 liter per jaar, oftewel 722 gram aan thee. Met 88 procent van de Nederlanders die het drinkt kunnen wij met zijn een allen een groot verschil maken voor theeboeren en het milieu als we zouden kiezen voor gecertificeerde duurzame thee. Onze voorkeur gaat in ieder geval uit naar zwarte thee (55 procent) maar groene thee is een prima alternatief (11 procent).

Vanavond zal dat de Argentijn niet zo veel kunnen schelen. Die zal zijn schouders ophalen en zijn bombilla pakken voor een slokje mate. Laat de wedstrijd maar beginnen!

3 thoughts on “Nederland-Argentinië: Thee voor Twee

  1. Pingback: Argentinië: een groot theeproducerend land | Thee

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s