Landbouw/WK Voetbal

Nederland-Costa Rica: Een verhaal in cacao

Morgenavond ontmoeten twee verrassingen elkaar in de kwartfinales op het WK in Brazilië. Waar de meeste Nederlanders vooraf weinig verwachtten van ons team vol jonge talenten, had helemaal niemand het succes van voetbaldwerg Costa Rica zien aankomen. Italië en Uruguay kunnen erover meepraten.

Op een paar Costa Ricanen in de Eredivisie na, -Bryan Ruiz (PSV) en voorheen Froylán Ledezma bij Ajax, hebben de twee landen niet veel met elkaar te maken gehad op het voetbalveld. In handel is dat echter een heel ander verhaal. Costa Rica is de tweede grootste exporteur van Latijns-Amerika richting ons land. Vooral fruit en planten vinden hun weg vanuit het kleine tropische land richting onze havens. Waaronder ook cacao.

Cacaovruchten op een Costaricaanse plantage. Foto: Deborah Olander.

Cacaovruchten op een Costaricaanse plantage. Foto: Deborah Olander.

Een wereldwijde industrie
Vorige maand kwamen ruim een duizend professionals uit de internationale cacao-industrie bij elkaar op de World Cocoa Conference in Amsterdam. Het dreigend tekort aan cacao stond daar centraal. Volgens sommigen zal dat tekort in de nabije toekomst oplopen tot 70.000 ton. Daarom verleggen veel fabrikanten hun blik, en gaan verder kijken dan de traditionele West-Afrika voor hun ruwe cacao. Zoals Costa Rica.

Het Midden-Amerikaanse land kenteen hele lange relatie met de cacaovrucht. Lang voordat Europeanen haar wouden betraden op zoek naar goud, gebruikten inheemse volken, zoals de Chorotega, al cacaobonen als betaalmiddel. In die tijd was de waarde van de bonen in ieder geval even groot als dat van goud. Met het dreigende cacaotekort wereldwijd, kan de waarde van Costa Rica’s cacao weer die kant opgaan.

Monilia schimmel
Bijna was de plant helemaal verdwenen uit het land. Voor de zeventiger jaren van de vorige eeuw bestond het cacaogebied in Costa Rica uit meer dan 70.000 hectare. Toen brak de monilia schimmel uit, en verwoestte zeker 80 procent van alle cacaobomen. Bijna alle boeren in het land moesten noodgedwongen kiezen voor andere gewassen. Aan de Grote Oceaanzijde kozen ze vooral voor veeteelt, aan de Caraïbische kant vervingen bananenplantages de cacao. Vandaag de dag vormt cacaoteelt dan ook nog maar een klein deel van Costa Rica’s landbouwproductie, met slechts 4.600 hectare.

Cacao in opkomst
Met moderne landbouwtechnologie worden ziekten nu bestreden en  langzamerhand breidt de cacaoproductie zich uit. Toch lopen de boeren nog tegen veel problemen aan, legde Juan Pablo Büchert van de Costaricaanse chocoladefabrikant Nahua Chocolate uit op de World Cocoa Conference in Amsterdam. “We zijn nog een kleine sector, met vooral kleinschalige plantages. Er is daarom geen onderwijs of training op grotere schaal. De kennis van cacao wordt met name nog overgedragen van vader op zoon. De cacaoregio’s behoren tot de armste van ons land, met hoge cijfers in werkloosheid en kindersterfte.5283881140_4091afcf69_z

Trots zijn
De sector zelf is dan ook niet erg aantrekkelijk voor jongeren, legt Büchert uit. “Dat kunnen we verbeteren door kleine boeren betere toegang tot krediet te geven, onderwijs en training. Zodat ze kunnen leren hoe ze hun plantages beter kunnen beheren en hun inkomsten kunnen verhogen. Belangrijkvooral is dat de jonge boeren van nu weer trots kunnen zijn om cacaoboer te zijn. Dat moet terugkomen in betere prijzen voor cacao.”

De kracht van chocolade
Als een van de grootste chocoladeconsumenten ter wereld kunnen wij Nederlanders een belangrijke rol spelen om de omstandigheden voor boeren in landen als Costa Rica te verbeteren. De gemiddelde Nederlanders eet 5 kilo chocolade per jaar. Ook in de handel spelen wij een grote rol. Ruim 20 procent van ’s werelds cacao komt in de Amsterdamse haven binnen en wordt verwerkt in de Zaanstreek tot cacaopoeder en –boter. Daarnaast staat de grootste chocoladefabriek van Europa in het Brabantse Veghel: de Mars-fabriek. Die produceert jaarlijks meer dan 7 miljard chocoladerepen.

Tijdens de opening van de World Cocoa Conference benadrukte staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma dan ook het belang van duurzame gecertificeerde cacao en eerlijke prijzen. Ze kondigde aan dat in 2025 de Nederlandse industrie alleen nog maar 100 procent gecertificeerde duurzame cacao gebruikt. Momenteel is dat nog 20 procent. “We moeten onze verantwoordelijkheid nemen als een van ’s werelds grootste spelers in deze industrie.”

We kunnen alleen maar hopen dat de andere chocola consumerende landen het voorbeeld volgen van Nederland.

Cacaoplantage in Costa Rica.

Cacaoplantage in Costa Rica.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s