Klimaatverandering/Landbouw

3 voorbeelden van klimaatslimme koffie

Miljoenen koffieboeren kampen wereldwijd met allerlei problemen van klimaatverandering. Kan de kwaliteitskoffie straks verdwenen zijn? De Rainforest Alliance werkt met koffieboeren om klimaatverandering tegen te gaan en om hen te wapenen tegen de gevolgen ervan. 3 voorbeelden van klimaatslimme koffieproductie.

Dat klimaatverandering een enorme impact heeft in koffielanden blijkt maar weer uit de Koffie Barometer 2014, die donderdag wordt gepresenteerd op de Sustainable Coffee Conference Climate and Coffee in Amsterdam.

Arabica
Zeker Arabica koffie is als plant zeer kwetsbaar voor stijgende temperaturen. De plant groeit het best bij een optimale gemiddelde jaartemperatuur van tussen de 18 en 21 graden Celsius. Klimaatmodellen laten echter zien dat de temperatuur in de meeste koffieregio’s minimaal 3 graden zal zijn gestegen. Het verbouwen van premium koffie kan dus straks niet meer in alle koffiestreken plaatsvinden.

Klimaatslimme productie
Alleen door goede samenwerking tussen wetenschap en mensen uit het veld kunnen we manieren vinden om ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Het vinden van oplossingen voor huidige én toekomstige generaties koffieboeren staat dan ook centraal in het werk van de Rainforest Alliance. We trainen kleinschalige koffieboeren om ‘klimaatslimme’ productiemethoden te gebruiken. De meeste daarvan hebben de boeren al meegekregen, omdat ze voldoen aan de SAN-standaarden, de criteria voor het verkrijgen van Rainforest Alliance certificering.

1. Midden-Amerika
Sinds 2011 hebben we bij die certificering een vrijwillige klimaatmodule. De module bevordert activiteiten op boerderijen en plantages om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, de opslag van CO2 te vergroten en de capaciteit van koffieboeren te verbeteren om zich aan te passen aan klimaatverandering. Vorig jaar ontvingen in Guatemala, Honduras en El Salvador meer dan 200 Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen verificatie voor het meedoen aan deze module. In totaal beheren ze ruim 3000 hectare landbouwgrond op duurzame en klimaatvriendelijke wijze. Daarmee hebben ze samen ruim 218.000 ton aan CO2 opgeslagen. Dat is ongeveer hetzelfde als de uitstoot van ongeveer 43.600 auto’s in een jaar.

Inmiddels hebben in totaal meer dan vijfhonderd Rainforest Alliance gecertificeerde koffieplantages in Brazilie, Costa Rica en Guatemala deze verificatie verdiend. Door klimaatslimmer te werken genieten ze betere oogsten en hogere prijzen die ze krijgen voor hun koffie. Daardoor stijgt hun inkomen en kunnen de boeren hun capaciteit weer verbeteren om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

2. Oeganda
De koffieboeren rond Mount Elgon in Oeganda kampen nu al met de gevolgen van klimaatverandering. Door de gevolgen ervan, en door slechte landbouwpraktijken, produceren slechts een derde van wat ze eigenlijk zouden kunnen produceren aan koffie. Zo is er rond de berg een ware kaalslag ontstaan in het landschap met erosie als gevolg. Modderstromen kostten al meerdere mensenlevens. De Rainforest Alliance heeft samen met het Britse familiebedrijf Taylors of Harrogate, koffieproducent Kawacom en het voedselindustriefonds FRICH van de Engelse overheid een programma opgezet om de koffieboeren in deze regio te helpen klimaatslimmer te werken.

Zo kregen de afgelopen tijd ruim 7500 koffieboeren in het gebied training in hoe ze klimaatverandering kunnen tegengaan en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Een van de methoden die de boeren overnamen is het plaatsen van schaduwbomen op hun plantages. Die bomen zorgen voor de nodige schaduw. Dat is niet alleen goed voor de kwaliteit van de koffie maar ook voor de bodem.

Ook slaan de bomen meer koolstof, stikstof en water op. In totaal werden op de verschillende plantages rond Mount Elgon 234.000 bomen geplaatst. Verder is het waterverbruik bij het wassen van de koffie door recycling teruggebracht van 4,6 liter naar 2,8 liter per kilo koffiebessen. Regenwater wordt opgevangen in een grote tank van 200.000 liter en koffiepulp wordt centraal opgevangen in speciale pulpschuren. De boeren die hebben gekozen voor de klimaatslimme productie zien al hogere opbrengsten.

3. Mexico
De koffieboeren van Santa Lucía Teotepec in de deelstaat Oaxaca in Mexico kunnen ook niet meer om de impacts van klimaatverandering en ontbossing heen. Ze voelen de hitte en het regent in de regio niet meer zoals vroeger, zeggen de boeren, die zijn verenigd in UNECAFE, een coöperatie van vierhonderd kleine koffieboeren in de regio. Maar de boeren van UNECAFE laten zich niet zomaar tegenhouden om hun land en levensbestaan te zien verdwijnen. Ze hebben hun krachten gebundeld met de Rainforest Alliance en Pro Natura om de bossen te herstellen in de regio en om hun veerkracht te vergroten bij de gevolgen van klimaatverandering. Voor hun werk om het lokale ecosysteem te herstellen krijgen de boeren betaald.

coffee-farmer

Juiste informatie
Helaas is er niet één oplossing of techniek om alle koffieboeren te helpen. Wat ze wel allemaal gemeen hebben is dat ze allemaal de juiste informatie nodig hebben over klimaatverandering en de impact daarvan op hun productie. De Rainforest Alliance en haar partners hebben dan ook als doel om koffieboeren beter toegang te helpen krijgen tot nieuwe technologie en praktijken. En tegelijkertijd  hun eeuwenoude manier van koffie verbouwen te bewaren.

2 thoughts on “3 voorbeelden van klimaatslimme koffie

  1. Pingback: Duurzame koffie wordt steeds populairder | The Frog Blog Nederland

  2. Pingback: 10 Dingen die je moet weten over Klimaatslimme Landbouw | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s