Rainforest Alliance/WK Voetbal

WK: Strijd tussen duurzame theedrinkers

cup-2176_6401In Recife trappen de twee koplopers in Groep G vanavond af voor een gevecht om bij de beste zestien landen van de wereld te horen. De landen zijn flink aan elkaar gelinkt. Zo was coach van de Amerikanen ooit sterspeler bij Duitsland en mentor voor de huidige Duitse coach Joachim Low. Maar ook op het gebied van duurzaamheid ontlopen ze elkaar niet veel. Of het nu gaat om bescherming van de bossen of om het drinken van thee.

Zo beheren beide landen samen ruim 15 miljoen hectare aan bossen op duurzame manier door certificering van FSC/Rainforest Alliance.

Bossen
Beide landen hebben vooral gematigde loof- en dennenbossen in huis. De Amerikaanse bossen zijn een thuis voor talloze bedreigde diersoorten, zoals de grizzlybeer, de grijze wolf en de gevlekte bosuil. De bossen bij onze oosterburen zijn een thuis voor de Europese bruine beer, de wolf (die nu zelfs af en toe een kijkje over onze grens neemt) en de Oehoe.

Grizzly beren in Glacier National Park in Montana, VS. (Foto: Adam Jewell.)

Grizzly beren in Glacier National Park in Montana, VS. (Foto: Adam Jewell.)

Als het gaat om de oppervlaktes bosland is het een nek-aan-nek race. In de VS is 33 procent van het totale oppervlakte bos, in Duitsland is dat 32 procent.

Beschermd land
Als je kijkt naar het aantal beschermde gebieden in beide landen komt er echter een ander verhaal naar voren. Zo heeft in Duitsland bijna de helft van het land een beschermde status (48 procent), terwijl dat in de VS maar 27 procent is. Kijkend naar absolute vierkante meters is de VS echter bijna onovertroffen. Het is het vierde bosrijke land ter wereld. Alleen Rusland, Brazilie en Canada hebben meer bossen binnen hun landsgrenzen. In de VS is dan ook een tiende van ‘s werelds beschermde land te vinden.

Thee: warm of koud?
Voor hun shot caffeine kiezen zowel Duitsers als Amerikanen het liefst voor koffie. Maar ook thee is populair. Amerikanen zijn de vierde en de Duitsers de vijfde grootste theedrinkers ter wereld. De gemiddelde Duitser drinkt bijna 28 liter thee per jaar, terwijl de gemiddelde Amerikaan ruim 35 liter drinkt. De laatste verkiest daarbij vaak de koude versie: iced tea.

‘Groene’ thee
De groene velden van theeplantages kunnen adembenemend mooi zijn. Toch zijn ze niet altijd zo ‘groen’ als ze lijken. Theeteelt kan leiden tot erosie van de bodem, gebruikt vaak excessief veel water en het gebruik van pesticiden zorgt voor vervuiling van de omgeving. Ook kappen boeren vaak tropische wouden vol biodiversiteit om meer thee te verbouwen, en voor hout, hebben veel theeplukkers nog steeds geen baanzekerheid, goede lonen, gezondheidszorg en de recht om lid te worden van een vakbond.

Rainforest Alliance gecertificeerd

Thee plukken op een Rainforest Alliance gecertificeerde plantage.

Thee plukken op een Rainforest Alliance gecertificeerde plantage.

Steeds meer bedrijven erkennen de impact van thee op het milieu, zowel groot als klein. Daarom kiezen ze ervoor om thee te kopen van Rainforest Alliance gecertificeerde plantages, waar milieu- en bosvriendelijke methoden centraal staan net als het welzijn van de arbeiders. Grote merken als Lipton verkopen hun thee zowel in Duitsland en de VS. Dit merk heeft beloofd om in 2015 100 procent van haar theebladeren te kopen van gecertificeerde plantages. Andere grote Amerikaanse merken die Rainforest Alliance gecertificeerde thee aanbieden zijn onder meer Dunkin Donuts, The Republic of Tea en Yogi Tea. In Duitsland zijn het vooral Teekanne en Chaa Teas.

Shop The Frog
Wil je ook een bijdrage leveren aan bescherming van bossen en hun biodiversiteit en een beter levensonderhoud voor theeboeren en hun arbeiders? Dat kan heel makkelijk. Ga lekker achteruit zitten op je bank en geniet van een kopje thee van een merk met ons groene kikkertje op de verpakking. Kijk hier op Shop The Frog welke merken in Nederland deze thee bieden.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s