Arbeidsrechten/Landbouw

Wat zijn leefbare lonen voor arbeiders in Afrika en Latijns-Amerika?

Van Zuid-Afrikaanse druivenplantages, Dominicaanse bananenplantages tot theeplantages in Malawi. Internationale experts Richard en Martha Anker hebben een drietal onderzoeken gedaan naar kosten van leven en inkomsten van boeren en arbeiders in deze drie landen. Ze hebben daar een hele nieuwe methodologie voor ontwikkeld.

5936668685_9e8949a7cb_b
De drie rapporten vormen belangrijke benchmarks over leefbaar loon voor de plattelandsgebieden in de drie landen, waarmee verder onderzoek kan worden gedaan. Ze zijn in opdracht gedaan van Fairtrade International (Zuid-Afrika), Fairtrade en Social Accountability International (Dominicaanse Republiek), Fairtrade en het Sustainable Agriculture Network/Rainforest Alliance en Utz Certified (Malawi).

Transparant
De rapporten geven de behoeften van de landarbeiders in detail weer op een simpele en transparante manier die iedereen kan begrijpen. Ze leggen precies uit wat arbeiders zich zouden kunnen veroorloven voor zichzelf en hun families wanneer ze het geschatte leefbaar loon betaald zouden krijgen. Ook vergelijken de onderzoekers deze geschatte lonen met de huidige lonen die de arbeiders nu krijgen en bieden ze innovatieve manieren om eerlijke en redelijke prijzen te bepalen.

Lokale markten
In alle drie de landen namen zowel arbeiders als werkgevers deel aan het onderzoek.De onderzoeksteams van de Ankers bezochten verder lokale markten waar arbeiders hun voedsel kopen, bezochten de huizen van arbeiders, hadden gesprekken met zowel arbeiders, kleine boeren, coöperaties, plantagebeheerders en eigenaren, ambtenaren, vakbondsmensen, wetenschappers en architecten.

Ook hebben ze in hun research gebruik gemaakt van talloze rapporten en statistieken van wetenschappers, overheden en internationale organisaties.

Kijk hier voor meer informatie over de drie rapporten.

One thought on “Wat zijn leefbare lonen voor arbeiders in Afrika en Latijns-Amerika?

  1. Pingback: Werken aan betere arbeidsomstandigheden op theeplantages | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s