Landbouw

Granaatappels nu ook met Rainforest Alliance keurmerk

Onlangs ontving de boerderij Fundo Teresita in Peru de certificering voor haar productie van granaatappels. Het is daarmee de eerste boerderij in Latijns-Amerika die het Rainforest Alliance keurmerk mag gebruiken voor deze vruchten, die door velen worden geprezen omdat ze zo goed zijn voor onze gezondheid. De granaatappels van Fundo Teresita worden ook naar Nederland geëxporteerd.

Boerderijen die Rainforest Alliance certificering willen verdienen moeten voldoen de strenge en uitgebreide standaarden op sociaal, economisch en milieugebied van het Sustainable Agriculture Network (SAN). De Rainforest Alliance maakt deel uit van dit duurzame netwerk. Voor certificering moeten de boerderijen onder meer ontbossing tegengaan, bodem en water beschermen, het gebruik van pesticiden minimaliseren en een leefomgeving bieden voor wilde dieren. Ook moeten ze hun werknemers veilige arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen, goede huisvesting en toegang tot medische zorg en onderwijs geven.

Certificering
Fundo Teresita, eigendom van Agroinversiones Valle y Pampa Perú S.A, is de tweede granaatappelplantage ter wereld die voldoet aan deze SAN-standaarden. “Met het bereiken van certificering heeft het bedrijf een belangrijke positieve impact op verschillende gemeenschappen in de buurt”, zegt Hebert Flores, landbouwspecialist van de Rainforest Alliance in Zuid-Amerika, die het bedrijf ondersteunde om te voldoen aan de eisen voor certificering.

Water besparen
Zo heeft Agroinversiones Valle y Pampa Perú S.A op de boerderij een speciaal waterbesparingsprogramma opgezet. Waterbesparing is van levensbelang in de woestijnachtige omgeving van de boerderij. Het speciale irrigatiesysteem bespaart niet alleen grote hoeveelheden water, maar ook mest en energie.

Wilde dieren
Fundo Teresita gebruikt maar een heel klein deel van haar 1590 hectare grote land voor de productie van granaatappels. Op andere delen van het land beschermt ze de leefomgeving van wilde dieren. Ook wil het bedrijf haar uitstoot van broeikasgassen verminderen en wil ze de opslag van CO2 op haar terrein vergroten door het planten van bomen, waaronder dus de granaatappelbomen, en door verantwoord om te gaan met mest.

Fundo Teresita verbetert daarnaast het welzijn van haar arbeiders door alleen lokale mensen in dienst te nemen en ervoor te zorgen dat hun families toegang hebben tot medische zorg en transport.

Naast Nederland zullen de granaatappels van Fundo Teresita onder meer ook worden verkocht in België, Canada, Cyprus, Duitsland, Griekenland, Hong Kong, Singapore, Rusland, Engeland en het Midden-Oosten.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s