Rainforest Alliance/WK Voetbal

WK: De strijd van de koffiegiganten

Met uitgestrekte regenwouden, rijke culturen en ‘s werelds meest dichtbebouwde gebieden (Mexico-stad en São Paulo) hebben Brazilië en Mexico veel met elkaar gemeen. De match van vanavond belooft dan ook een mooie strijd te gaan opleveren. Gaat Brazilië revanche nemen voor de Olympische Spelen waarin de Mexicanen de doodgeverfde favoriet uitschakelden? Kunnen de Mexicanen het kunstje herhalen en het gastland weer op zijn plek zetten? In deze strijd gaat het echter vooral om: koffie…

Brazilië heeft ongetwijfeld daarin een enorme voorsprong. Het land is ‘s werelds grootste koffieproducent en exporteur en is goed voor 30 procent van de totale koffieproductie wereldwijd. Die titel verdedigt ze bovendien al 150 jaar. Zo kwam in de jaren ’20 van de vorige eeuw maar liefst 80 procent van alle koffie ter wereld uit Brazilië.

Koffieboeren
Brazilië heeft dan ook een solide en ervaren team op het veld staan, waar andere landen moeilijk tegenop kunnen als het gaat om koffieproductie. Het team bestaat uit ongeveer 290.000 koffieboeren. In zestien regio’s verbouwen ze hun koffie op ongeveer 2 miljoen hectare. Die bieden bovendien een grote diversiteit aan koffiebonen.

Zonkoffie
Het verdeamerela team bestaat vooral uit kleinschalige boeren. 71 procent van hen verbouwt koffie op een oppervlakte van kleiner dan 10 hectare. De grotere boeren werken op de zogeheten fazendas, de vroegere veeboerderijen en waar koffie op grote schaal in de felle tropische zon wordt verbouwd. Bijna 90 procent van de koffie in het land wordt door de vijftige grootste bedrijven geexporteerd.

Voor velen staat Brazilie dan ook synoniem voor grote kwantiteiten koffie, waarvan de kwaliteit niet altijd de beste is.

Mexico
Vraag het de Mexicanen en die zullen zeggen dat de koffie uit hun land de beste is. De situatie in Mexico is in ieder geval heel anders dan in Brazilië. Momenteel is het land ‘s werelds zevende grootste koffieproducent en –exporteur.

Hooglanden
Het ‘team’ van Mexico bestaat uit ruim 400.000 boeren, waarvan 90 procent werkt op minder dan 5 hectare. 60 procent van deze boeren behoort tot  een van de vele inheemse volken in het land. Ze wonen en werken in meer dan vierhonderd gemeenten, die vooral te vinden zijn in hoger gelegen gebieden. 20 procent is te vinden in nevelwoudgebieden. Het totale aantal koffieplantages wordt geschat op ongeveer 700.000 hectare.

Ondanks dat het ‘team’ van Mexico uit veel meer boeren bestaat, produceren ze tien keer zo weinig koffie dan haar tegenstander. Mexico produceert gemiddeld vier miljoen zakken koffie tegenover de veertig miljoen van Brazilie.

Topkwaliteit
Maar de koffie die wordt verbouwd in de hooglanden en daar met de hand wordt geplukt geeft Mexico weer een groot voordeel op de Brazilianen. Het land heeft de reputatie als producent van koffie van hoge kwaliteit. Sterker nog, 35 procent van de Mexicaanse koffie wordt beschouwd als ‘topkwaliteit’.

Fazenda Santa Ines
Maar Brazilie gaat weer in de tegenaanval. Ook al produceert ze niet lang zoveel topkwaliteitskoffie, wel heeft ze een van de beste en duurste koffies ter wereld in huis: de koffie van de Fazenda Santa Ines, in de regio van Minas Gerais. Het hoort tot de top vijf van de beste koffies ter wereld, met een gemiddelde prijs van 50 dollar per pond.

Organische koffie
In de strijd om de winst geven beide landen alles wat ze hebben. Zo was Mexico een van de eerste landen die organische koffie ging verbouwen. Het land is een van de leiders op het gebied van organische koffie. In 2001 had Mexico 30.000 hectare grond gewijd aan de organische koffieteelt. Brazilie had slechts 685 hectare.

Duurzame koffie
Daarnaast gooit Mexico nog een troef in de strijd: haar duurzame koffie. Het land heeft 14.000 hectare aan Rainforest Alliance gecertificeerde koffieteelt. Deze plantages beschermen de biodiversiteit in hun koffiebossen en zorgen voor een beter levensonderhoud voor de boeren, hun arbeiders en de lokale gemeenschappen.

Op dat vlak gaat Brazilie toch echt weer een stuk verder. Daar is ruim 72.000 hectare aan Rainforest Alliance gecertificeerde koffie te vinden. En daarmee is Brazilië het land met de meeste hectare aan Rainforest Alliance gecertificeerde koffie ter wereld.

Laat die plastic vuvuzela maar loeien. De koffie staat klaar, de wedstrijd kan beginnen.

Lees alles de WK-beschouwing van de Rainforest Alliance.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s