Rainforest Alliance/WK Voetbal

Brazilië: voetbalreus en voorloper in duurzaamheid en biodiversiteit

brazil-homeDe aftrap is gedaan. Het WK 2014 is onderweg! In spanning wachten we vanavond af of Nederland revanche neemt voor de verloren finale van vier jaar geleden. In de tussentijd willen we graag wat meer aandacht geven aan gastland Brazilië. Niet alleen met voetbal maar ook op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit is het een van de grote kanshebbers op de titel!

Weinig andere landen zijn zo succesvol op het WK voetbal als Brazilië. Als enige land deed het mee met elke editie van het WK, en maar liefst vijf keer wonnen de ‘Goddelijke Kanaries. Geen ander land deed ze dat na. Niet gek dus dat het gastland als grote favoriet wordt gezien om ook dit jaar de titel te pakken.

Maar volgens ons groene kikkertje is Brazilië ook kanshebber om wereldkampioen duurzaamheid en biodiversiteit te worden. Hier een overzicht van de grote triomfen van het land op dat gebied:

Eredivisie
Landbouw en veeteelt zijn de grootste oorzaken voor ontbossing in het Amazonegebied. Fazendas São Marcelo in Mato Grasso was de eerste veeboerderij ter wereld die Rainforest Alliance certificering ontving in 2012. De veeboerderij moet daarvoor voldoen aan strenge eisen, die het welzijn van het vee, bescherming van natuurlijke bronnen en verbeteren van rechten en levensonderhoud van arbeiders en lokale gemeenschappen garanderen. Dankzij certificering van Rainforest Alliance kunnen veeboeren, wilde dieren en het milieu samen goed gedijen.

Cornervlag
Het immense grote Amazonewoud (ruim 330 miljoen hectare) vormt de meer dan de corner van Brazilië. Het woud biedt een thuis voor een overvloed aan wilde dieren, planten en ecosystemen. Midden in dit onmetelijke bosgebied ligt het Rio Negro Reservaat voor Duurzame Ontwikkeling. Hier ligt ook de Pousada Garrido, een Rainforest Alliance geverifieerd duurzaam ecohotel.

Toerisme kan, als een van ’s werelds grootste industrieën, een verwoestende impact hebben op fragiele ecosystemen en zo bijdragen aan de verwoesting van sommige van de meest adembenemende plekken ter wereld. De Rainforest Alliance traint hotels en reisorganisaties om milieuvriendelijke praktijken over te nemen die kwetsbare ecosystemen helpen beschermen. Zodat ook toekomstige generaties er van kunnen genieten.

brazil-rainforest

Aanvaller
Als de ’s werelds grootste koffieproducent, goed voor 30 procent van de globale productie, is koffie in Brazilië een serieuze zaak. Daterra was de eerste koffieplantage in Brazilië die Rainforest Alliance certificering ontving in 2003. De plantage bevindt zich in Brazilië’s tweede grote ecosysteem: de cerrado. Net als de Amazone is dit gebied ook een hotspot voor biodiversiteit, met dierensoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Slechts 1,5 procent van de cerrado is echter beschermd. Dat betekent dat overleving van de unieke biodiversiteit afhankelijk is van private initiatieven als die van Daterra.

Achterhoede
De Rainforest Alliance heeft een sterke partner in Brazilië: Imaflora, een van onze partners in het Sustainable Agriculture Network (SAN). Samen met Imaflora werken we samen met individuen, bedrijven en NGO’s aan innovatieve projecten. Samen werken we aan een duurzame toekomst voor de kwestbare ecosystemen en de gemeenschappen die van ze afhankelijk zijn. zoals in het Suruí Forest Carbon Project.

Vedettes
Onlangs hebben verschillende Braziliaanse sterren samen met de Rainforest Alliance een unieke muziekvideo gemaakt. Caetano Veloso, Lenine, Criolo, Emicida en Pretinho da Serrinha schreven het nummer samen en namen samen de muziekvideo op in het nationale park Floresta da Tijuca, bij Rio de Janeiro om de video I’m Alive: The Floresta da Tijuca Sessions.

Bekijk de video raak geïnspireerd door Brazilië:

Kijk hier voor het overzicht van alle groepen en eerdere berichten over het WK 2014:
Rainforest Alliance en het WK Voetbal.
De groepen A en B.
De groepen C en D.
De groepen E en F.
De groepen G en H.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s